Róma több tiszteletet vár

Vágólapra másolva!
Ha nem kapják meg, bíróságra mennek.
Vágólapra másolva!

Olaszország nem kap elég tiszteletet az Európai Bizottságtól és európai partnereitől, és elszánta magát, hogy meggyőzze az EU-t egy határozottabb, a növekedést erősebben támogató politika elfogadásáról - mondta december 24-én, csütörtökön Sandro Gozi, az olasz kormány uniós ügyekben illetékes államtitkára a Reuters hírügynökségnek.

- mondta Sandro Gozi.

Ha így megy tovább, bíróságra mennek

Az olasz kormány részéről elégedetlenséget váltott ki a bizottság egy sor, különböző területeken hozott lépése, a menekültügytől az egyes nehéz helyzetbe került olasz bankok megsegítésével kapcsolatos állásponton át egy nagy acélgyárnak nyújtott állami segítség ügyében indított vizsgálatig.
Ha továbbra is hasonló, az olasz kormány szándékával ellentétes döntések születnek az unióban, akkor

- jelentette ki Gozi. Az Európai Bizottságnak bizonyítania kell, hogy "valamennyi tagállam számára a szerződések őre, és nem csak néhány tagállam számára" - tette hozzá, növekedésbarát uniós politikát és "Olaszország európai szerepével szembeni tiszteletet" szorgalmazva.

Bankokat mentettek

Matteo Renzi kormánya nemrég nyomás alá került, miután a múlt hónapban négy kisebb olasz bankot megmentett. A bizottság figyelmeztette Rómát arra, hogy a hitelezőknek való közvetlen segítségnyújtás ellentétes lenne az állami segítségnyújtásra és a verseny szabadságára vonatkozó uniós alapelvekkel. A Renzi-kormány szerint azonban az EU nagyobb rugalmasságot tanúsított a közelmúltban, amikor portugál és német bankok megsegítéséről volt szó. Súrlódást okozott Róma és Brüsszel között az is, hogy a bizottság kötelezettségszegési eljárást indított, amiért az olasz hatóságok állítólag nem vettek ujjlenyomatot több ezer, Líbiából érkezett migránstól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!