Mexikóban engedélyezték, Ausztria vizsgálná a Szputnyik V vakcinát

Az orosz Szputnyik V-t tartalmazó üvegcse.
Vágólapra másolva!
A The Moscow Times arról számolt be, hogy Mexikóban is engedélyezték az orosz Szputnyik V vakcina használatát.
Vágólapra másolva!

A lap szerint Andres Manuel Lopez Obrador, Mexikó elnöke még előző héten egyeztetett telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és meg is állapodtak 24 millió adag Szputnyik V vakcina megvásárlásáról.

Mexikóban már 160 ezren haltak meg a járvány miatt, és jelenleg 1,8 millió aktív esetet tartanak számon. A halottak tekintetében csak az Egyesült Államok és Brazília előzi meg őket. Az országban december 24-én kezdődött a lakosság beoltása a Pfizer vakcinájával.

Emellett Mexikóban már engedélyezték az AstraZeneca használatát is, ráadásul Argentínával közösen a gyártáshoz való jogot is megkapták.

A Szputnyik V oltóanyagot már több mint egy tucat országban engedélyezték, és a szám a közeljövőben tovább nőhet, miután a nagy tekintélyű The Lancet szaklapban megjelent tanulmány szerint az orosz vakcina 90 százalékos védettséget biztosít, és lehetséges, hogy több évre is hatásos. Norbert Hofer, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője a The Lancet folyóiratban megjelent tanulmány után azt mondta,

Ausztriának követnie kell Magyarország példáját, és megállapodást kell kötnie Oroszországgal az oltóanyaggal kapcsolatban.

Szputnyik V-t tartalmazó üvegcse Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Sefa Karacan

Az orosz hírügynökség (TASS) nemrég Rudolf Anschober osztrák egészségügyi minisztert is megkérdezte arról, hogy Ausztriában használni fogják-e a Szputnyik V vakcinát. Anschober ezzel kapcsolatban elmondta, hogy amennyiben az Európai Unió is zöld utat ad az oltóanyagnak, akkor az ő szakembereik is vizsgálatoknak vetik alá. Amennyiben mindent rendben találnak, akkor semmi akadálya nem lesz, hogy használják az orosz vakcinát is az osztrák oltási tervben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről