36 millió anyag kínai vakcinára kötött szerződést Mexikó

ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ doboz FOTÓ FOTÓTÉMA HASZNÁLATI TÁRGY koronavírus koronavírus-járvány oltás oltóanyag TÁRGY tárgyfotó vakcina vírus
Szentendre, 2021. február 27. A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináit tartalmazó fecskendők Hasitz Ágnes háziorvos szentendrei rendelőjében 2021. február 27-én. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter bejelentette: 12 millió adag vakcina szállításáról írtak alá szerződést a Sinopharm kínai céggel, 20 millióra adagra bővítették a kínai CoronaVac nevű vakcina megrendelését, továbbá négymillió adagot rendeltek a CanSino Biologics koronavírus elleni oltóanyagából.
Vágólapra másolva!

A Sinovac oltóanyagának a szállítása már megkezdődött, a tervek szerint júliusig meg is érkezik mind a 20 millió adag. A Sinopharm vakcinájának megrendelt mennyisége március és június közötti időszakban várható.

Az említett 32 millió vakcina mellett Mexikó

a CanSino Biologics (CanSinoBio) kínai gyógyszergyár koronavírus elleni védőoltásának négymillió adagjára is kötött szerződést.

E kínai vakcinamennyiség mellett eltörpül az az 5 millió adag, amelyet az ország eddig más forrásokból szerzett be.

Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináit tartalmazó fecskendők (Képünk illusztráció) Forrás: MTI/Mohai Balázs

A hírügynökségek megjegyzik, hogy a mexikói kormány eddig semmilyen információval nem szolgált a lakosság számára, hogy a kínai oltóanyagoknak milyen a hatékonysága. Az AP ugyanakkor emlékeztet, hogy az ország kormánya kényszerlépésben van, hiszen az igényekhez képest meglehetősen kevés vakcina érkezik az országba.

Eddig mintegy 4,7 millió embert oltottak be, ami rendkívül kicsi arány az ország 126 milliós lakosságához képest.

A lakosok egy kisebb része - főleg a városokban élők - a Pfizer vakcináját kapta, mivel azonban az ebből az oltóanyagból megrendelt 34 millió adag csak lassú ütemben érkezik az országba, most a kisebb hatékonyságúnak mondott kínai vakcinák következnek a következő hetekben.

Mexikóban az igazolt fertőzöttek száma eléri a 2,1 milliót, a Covid-19 járvány áldozatainak száma mintegy 191 ezer. Mivel azonban viszonylag rendkívül kevés tesztet végeznek, egyes becslések szerint a halottak száma meghaladja a 220 ezret.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről