Többtucatnyi áldozata van már Kanadában a kíméletlen hőségnek

Kanada, hőség
A young girl holds her nose before splashing through a waterfall at a park in Washington, DC, on June 28, 2021, as a heatwave moves over much of the United States. - Swathes of the United States and Canada endured record-setting heat on June 27, 2021, forcing schools and Covid-19 testing centers to close and the postponement of an Olympic athletics qualifying event, with forecasters warning of worse to come. The village of Lytton in British Columbia broke the record for Canada's all-time high, with a temperature of 46.6 degrees Celsius (116 Fahrenheit), said Environment Canada. (Photo by JIM WATSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Soha nem látott kánikula tombol Kanadában, ahol már most melegebb van, mint például Dubajban. A hőhullámnak halálos áldozatai is vannak, a közel 50 Celsius-fokos hőségben Vancouver környékéről eddig több mint 130 halálesethez riasztották a rendőröket.
Vágólapra másolva!

Mint arról az Origo is beszámolt, napról napra dőlnek meg az évtizedes melegrekordok Kanadában.

Az eddigi csúcshőmérséklet 45 fok volt,

de legutóbb ennél is többet, 49,5 fokot mértek Lyttonban.

A BBC azt írja, Vancouverben legalább 65, főleg idős és egészségügyi problémákkal küzdő ember halálát okozta a hőség. Surrey környékén pedig 38 áldozata van a felmelegedésnek.

Rendkívüli hőhullám söpör végig Kanadán Forrás: AFP/Jim Watson

Kanadában csak kevés lakóház rendelkezik légkondicinálóval, ezért közösségi összefogással próbálnak segíteni egymásnak az emberek.

Vancouverben például ideiglenes szökőkutakat és frissítő pontokat hoztak létre.

Több kanadai városban frissítőpontokat hoztak létre Forrás: AFP/Don Mackinnon

Máshol sem enyhébb a nyár

Az Egyesült Államokban, az oregoni Portlandben 46,1 fok, a washingtoni Seattle-ben 42,2 fok volt a hőmérséklet, ami a legmagasabb szint az 1940-es évek nyilvántartásának megkezdése óta. Portlandben például olyan

meleg volt, hogy le kellett állítani a villamosközlekedést a megolvadt kábelek miatt.

Ugyanitt az Amazon megnyitotta a csarnokait, hogy hűtő-frissítő helyként szolgálgasson a lakosság számára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!