Drámai helyzet Németországban: a vártnál is jobban emelkedik a vízszint, még nincs vége a katasztrófának

Árvíz Németországban
Légi felvétel a pusztítás nyomairól az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban fekvő Erftstadtban történt áradás után
Vágólapra másolva!
Az árvíz miatt szükségállapotot hirdettek Bajorország délkeleti részén - jelentette be a válságkezelő stáb Traunstein városában szombat este. A szükségállapot Berchtesgaden járás területét érinti.
Vágólapra másolva!

Különösen nehéz a helyzet Berchtesgaden és Bischofswiesen településeken. Számos házat elöntött a víz. A lakosoknak azt tanácsolták, hogy hagyják el az épületek alsó szintjeit, és ne menjenek az utcára.

A vártnál is jobban emelkedik a vízszint

Becslések szerint a Traun és a Tiroler Achen folyók vízszintje vasárnap este meredeken emelkedhet.
Csak a Berchtesgadener Ache folyóban a vízszint

már 1,5 méterrel magasabb

annál, mint amit előrejeleztek.

Légi felvétel a pusztítás nyomairól az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban fekvő Erftstadtban történt áradás után Forrás: MTI/AP/Michael Probst

Már 156 halottról tudnak

A német Bild arról ír, hogy a koblenzi rendőrkapitányság vasárnap kora reggel bejelentette, Rajna-vidék-Pfalzban a halálesetek száma további tizenkettővel 110-re emelkedett. Észak-Rajna-Vesztfáliában 45 halottat regisztráltak, és legalább egy ember meghalt az áradásokban Berchtesgadener Land felső-bajor kerületében.

A hollandok nem nyúlnak a zsilipekhez

A holland hatóságok elutasították az Észak-Rajna-Vesztfáliában fekvő Wassenberg polgármesterének kérését a Roer (Rur) folyó zsilipjeinek megnyitására Roermondban. A holland gátszövetség nem lát kapcsolatot a folyón történt gátszakadás és a holland oldalon lévő zsilipek bezárása között - jelentette az ANP holland hírügynökség.

A hollandiai Brommelen, miután a Meuse folyót mederben tartó Juliana-csatorna gátja átszakadt Forrás: AFP/ANP/Remko De Waal

Marcel Maurer polgármester szerint a roermondi zsilipek lezárása holtág kialakulásához vezetett, és növelte a német gát nyomását. A Limburg holland gátszövetség számításai szerint a két eseménynek semmi köze egymáshoz.

A Daelenbroeck-kastély a hollandiai Roermond közelében Forrás: AFP/ANP/Vincent Jannink

Katasztrófa Hollandiában

Mark Rutte holland miniszterelnök nemzeti katasztrófát hirdetett Limburg déli tartományában, amely a nyugat-németországi és belgiumi elárasztott területek közé szorult. A katasztrófavédelem mellett katonák százai dolgoznak a sérült gátszakaszok megerősítésén, miközben több településen is elrendelték a lakosság kitelepítését.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke látogatást tesz az árvíz sújtotta belgiumi Pepinsterben Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Gyásznap Belgiumban

- mondta Alexander de Croo belga miniszterelnök, aki hétfőre nemzeti gyásznapot hirdetett. Belgium további kutató-mentő csapatokat vár Franciaországból és Olaszországból, hogy segítsenek megtalálni az eltűnteket. Annelies Verlinden belügyminiszter szerint 20 ember vesztette életét, további 20 pedig eltűnt.

Ahonnét már levonult a víz

Azokon a német településeken, ahonnét már levonult az ár, a károk felmérésén dolgoznak. Lakóházak százai dőltek romba vagy sérültek meg annyira súlyosan, ami lehetetlenné teszi a lakók visszaköltözését. A tartományi kormányok megnyitották a veszélyhelyzeti alapokat, hogy a legszükségesebb munkákat el lehessen végezni, de közép- és hosszú távon szövetségi segítségre lesz szükségük.

Munkagéppel takarítják a hordalékot helyi lakosok az árvíz sújtotta Pepinsterben Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Már többen is kezdeményezték a Bundestag összehívását, ami a szövetségi belügyminisztérium és a pénzügyminisztérium koordinálásával támogatná a tartományi helyreállítási munkákat, valamint

szükség lenne egy pénzügyi alapra is

az árvízkárok felszámolására.

Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke többlépcsős támogatási programot hirdetett meg: közvetlen segélyt az utcán tartózkodóknak, majd a magánházak és a vállalkozások épületeinek helyreállítását, valamint strukturális támogatást az önkormányzatok számára, például a sérült utak és létesítmények felújítására. Laschet szerint elsőbbséget kell élveznie a megsemmisült városházának és a megrongálódott napköziközpontoknak.

Homokzsákokat töltenek helyi lakosok a Dirmerzheimben pusztító áradás idején Forrás: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Első lépésként Észak-Rajna-Vesztfália állam fejlesztési bankja, az NRW Bank

jelképes kamatú kölcsönökkel

támogatja az árvízkárosultakat. A maximum 2 millió eurónyi, 0,01 százalékos kamatú hitelt a magánszemélyek épületfelújításra fordíthatják, a vállalatok pedig szabadon dönthetnek a felhasználás módjáról.

Keleten is gondot okozott az eső

Heves záporok és zivatarok csaptak le szombaton több fehéroroszországi régióra az erős hőhullámot követően. A fehérorosz egészségügyi minisztérium szerint

négy fiatalt villámcsapás ért

a minszki körzetben egy tónál. Kórházba szállították őket, egyikük, egy lány életét nem sikerült megmenteni. A három fiatalember állapota továbbra is súlyos, életükért küzdenek az orvosok.

A fehérorosz fővárost, Minszket sújtó heves felhőszakadás elárasztotta az utcákat. Néhány sofőrnek ki kellett tolnia elakadt járművét a vízből. Számos útvonalon leállt a tömegközlekedés.
A lengyel és litván határhoz közel eső Hrodna városában szombaton

rövid idő alatt egyhavi mennyiségű csapadék hullott.

Az utcákat elöntötte a víz, amely ellepte az autókat.
Vasárnap ismét akár 34 Celsius-fokos hőhullámra számítanak a helyiek.

Víz alá került járművek a B265 autópályán, a németországi Erftstadtban Forrás: AFP/Sebastien Bozon

A Bernd ciklon okozta a katasztrófát

A Nyugat-Európát sújtó áradásokat a Bernd nevű ciklon okozta, amely meleg és nedves levegőt szállított a térségbe, és sok helyütt napokig tartó esőzést okozott. A hét elején a Németország nyugati részén bekövetkezett áradásokban már több mint 140 ember meghalt, és súlyos anyagi károk keletkeztek. Komoly fennakadások vannak a vasúti és a közúti közlekedésben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!