Lengyelország figyelmeztető üzenetekkel próbálja távol tartani migránsokat

Kerítés épül az illegális bevándorlás megállításáért Lengyelországban, galéria, 2021
Zubrzyca Wielka, 2021. augusztus 26. Védőkerítést építenek lengyel katonák a fehérorosz határon, Zubrzyca Wielka környékén 2021. augusztus 25-én. A 2,5 méter magas és nagyjából 180 kilométer hosszú kerítés létesítését azért határozták el, mert a lengyel hatóságok az utóbbi időben a migrációs nyomás jelentős növekedését tapasztalják, erősödik a Közel-Keletről Fehéroroszországon át az Európai Unió (EU) keleti határa felé irányuló illegális bevándorlás. MTI/PAP/Marcin Onufryjuk
Vágólapra másolva!
A Fehéroroszországgal szomszédos balti országokat - európai uniós tagállamokat - felbőszítette, hogy Minszk az utóbbi hónapokban számos közel-keleti és ázsiai migránst engedett át a határon. Azzal vádolják a fehérorosz hatóságokat, hogy szándékosan alkalmazzák ezt az eszközt, megtorlásul amiatt, hogy az EU büntetőintézkedéseket rendelt el a tavaly augusztusi vitatott fehéroroszországi elnökválasztás, illetve az azt követő tüntetéseken alkalmazott hatósági leszámolás miatt.
Vágólapra másolva!

A kialakult, feszült helyzetben már legalább egy migránscsoport a lengyel-fehérorosz határon ragadt, miután Varsó nem volt hajlandó beengedni, Minszk pedig visszafogadni.
Aktivisták aggasztónak tartják a helyzetet, különösen, hogy a térségben télire kezd fordulni az időjárás.


Lengyelország kitart amellett, hogy nem engedi be a migránsokat. A kormány rendkívüli állapotot hirdetett a határtérségben, amellyel távol tartja az újságírókat és az aktivistákat. Elemzők szerint attól lehet tartani, hogy a lengyel hatóságok ki fogják toloncolni a menedékkérőket.


- áll a Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter nevében küldött SMS-üzenetben.
A határ menti területen élő, mobiltelefonnal rendelkező valamennyi lakos megkapta az SMS-t. Az üzenetben volt egy internetes link is, amely arab, angol és orosz nyelven is elmagyarázta a helyzetet. A tablettára vonatkozó utaláshoz azonban nem fűztek magyarázatot.

Zubrzyca Wielka, 2021. augusztus 26. Védőkerítést építenek lengyel katonák a fehérorosz határon, Zubrzyca Wielka környékén 2021. augusztus 25-én. A 2,5 méter magas és nagyjából 180 kilométer hosszú kerítés létesítését azért határozták el, mert a lengyel hatóságok az utóbbi időben a migrációs nyomás jelentős növekedését tapasztalják, erősödik a Közel-Keletről Fehéroroszországon át az Európai Unió (EU) keleti határa felé irányuló illegális bevándorlás. MTI/PAP/Marcin Onufryjuk Forrás: MTI/PAP/Marcin Onufryjuk
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!