Friss hír a magyarországi aranybánya ügyében: ekkor készülhet el az első aranyrúd

arany, aranyrög, gold, illusztráció
Eladták a céget, amely Egyiptom első modern aranybányáját működteti (illusztráció)
Fotó: Shutterstock
Vágólapra másolva!
Akkora arany- és ezüstkészletek rejtőzhetnek a Börzsöny hegységben a föld alatt, mint kevés helyen a világon. A közelmúltban grandiózus tervekkel rukkolt elő egy magyar vállalkozó, aki több évtized után újra megnyitná az ottani aranybányát. Most jelentős előrelépés történt a börzsönyi bánya aranykitermelésének ügyében: augusztusban bejegyeztették a Cégbíróságon a projektet lebonyolító Börzsöny Aranybánya Koncessziós Bányatársaság Zrt.-ét, emellett a szakhatóságok visszaigazolták az eddigi kutatási eredményeket.
Vágólapra másolva!

Hamarosan újabb szakaszába léphet a börzsönyi aranykitermelés ügye, ugyanis a projektet elindító Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. már több feltételt teljesített a koncessziós pályázati kiírás kérelem beadásához, illetve folyamatban van a teljesítés. 20 ezer euró törzstőkével - átszámítva 75 millió forint - sikerült bejegyeztetni a Cégbíróságon azt a Börzsöny Aranybánya Koncessziós Bányatársaság Zrt.-t augusztus közepén, amely majd a kitermelést végzi.

Ahogy az Origo korábban megírta, 

A kutatások alapján a hegységben a Nagyírtáspuszta-Rózsabánya régióban nagy mennyiségű arany és ezüst található, és a tervezett beruházásnak nagy társadalmi és gazdasági haszna lehet az egész térség számára.

Megmérgezhették, majd halálhírét keltették, de az orvosok tudásának hála, mégis él a börzsönyi aranybánya megálmodója, Varga István,  aki a 80-hoz közeledve is napi 10 órát dolgozik, és igencsak jól érzi magát a bőrében. Az a meggyőződése, hogy valaki szándékosan próbálta megmérgezni, de ezt bizonyítani nem tudja, ezért rendőrségi feljelentést sem tett.

A föld alatt rejtőző aranykészletről az elmúlt időszakban részletes feltárás készült, és a kutatások eredményeit a szolnoki Bányakapitányság és a Magyar Geológiai Szolgálat is visszaigazolta. Ennek alapján:

  • Rózsabányában átlagban 64 gramm/tonna aranydúsulást igazoltak 100 méteres ferde fúrás során,
  • Nagyírtáspusztán 2 darab 105 méteres ferde fúrással 500 gramm/tonna aranydúsulást igazoltak.

Varga István, a cég tulajdonosa a Helló Vidéknek elmondta: 12 négyzetkilométernyi területen a föld alatt körülbelül 100 méteres mélységben 1000 tonna arany és 1000 tonna ezüst kibányászása válik lehetővé az első kitermelési fázisban, 12 év alatt.

arany, aranyrög, gold, illusztráció
Elképesztő aranykincs rejtőzik a Börzsöny hegységben a föld alatt 
Fotó: Shutterstock

Nemrég elkészült az a műszaki tudományos dokumentáció a Bányahatóság részére, amely tartalmazza a koncessziós kutatási műszaki üzemi tervet a Börzsönyben. A portál úgy tudja, hogy a cég a koncessziós pályázat kiírási kérelmét a Bányahatóságnak és az Energiaügyi Minisztériumnak ebben a hónapban adja be. A koncesszió elnyerése után 2 év lehet a tervezés, 1,5-2 év a generálkivitelezés és a bánya megnyitása.

A tervek szerint - a hatósági engedélyezés függvényében - az első arany és ezüst rúd 6-7 év múlva hagyhatja el a finomöntödét.

A koncessziós pályázat elnyerése 35 évre szóló + egyszeri alkalommal 50%-al meghosszabbítható bányászati jogot tartalmaz, amelynek alapján összesen 35 + 17,5 év = 52,5 év alatt az eddigi kutatási eredmények szerint - a Börzsöny hegység alatt:

  • I. ütemben, 89,9 méterig cca. 500 tonna arany (bizonyított)
  • II. ütemben, 105 méterig cca. 600 tonna arany (bizonyított)
  • III. ütemben 500 méterig cca. 3000 tonna arany (még nem bizonyított) termelhető ki.

Összességében azonban még ennél is jóval nagyobb aranykincsről van szó, ugyanis a NASA előzetes Georadar és Geoszkenner becslése alapján a Börzsöny hegységben 2100 méter mélységig, összesen 9000 tonna arany és 9000 tonna ezüst található, melynek értéke 720 milliárd euró lehet.

A beruházás 1200 embernek nyújthatna munkát és a tervek szerint a világ egyik leggazdagabb arany- és ezüstbányáját hozná létre Magyarországon. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!