A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Sorosék Törökországban is hatalomba akarják segíteni a baloldalt

China's state media warns Soros on betting against yuan, HK dollar China Chinese George Soros investor billionaire SQUARE FORMAT
Soros György
--FILE--Billionaire investor George Soros, chairman of Soros Fund Management and founder of The Open Society Institute, reacts at a sub-forum during the Boao Forum for Asia Annual Conference 2013 in Qionghai city, south China's Hainan province, 8 April 2013. China's state media has warned billionaire investor George Soros against betting on falls in the value of the Chinese yuan and Hong Kong dollar amid widespread worries over the health of the world's second-largest economy. China's fourth-quarter economic growth slowed to the weakest since the global financial crisis, increasing pressure on a government struggling to regain investors' confidence after perceived policy missteps jolted global markets. "Soros' challenge against the renminbi (yuan) and Hong Kong dollar is unlikely to succeed, there is no doubt about that," the People's Daily overseas edition said in a front-page opinion piece on Tuesday (26 January 2016). China's economic fundamentals remain sound, despite slower growth, volatility in its stock market and the yuan's depreciation against the U.S. dollar, said the opinion piece, written by a researcher at the commerce ministry.
Vágólapra másolva!
Törökországban 2023-ban lesz választás, így Soros György és hálózata már megkezdték a szervezkedést, hogy leváltsák a 19 éve hatalomban levő Recep Tayyip Erdogant. Sőt, meg sem akarják várni az ötéves ciklus leteltét, előrehozott választást követelnek a jövő évre – írja a Tűzfalcsoport. A portál szerint Oroszország, Csehország és Törökország mellett Magyarországon is ez Sorosék terve, viszont nekünk, nemzetben és szuverenitásban gondolkodóknak van fél évünk megakadályozni, hogy hatalomra juttassa a baloldalt. A terv szerint a széleskörű pártszövetség egy „olyan stratégia, amit egyre több országban alkalmaznak", például Oroszországban, Magyarországon vagy Csehországban (ahol éppen csak, de legyőzték Andrej Babis miniszterelnököt). Most pedig Törökországon lehet a sor. Törökországban is a baloldaltól a nacionalistákig terjed az összefogás, és éppen a 2019-es önkormányzati választás volt a főpróbája, mint ahogyan Magyarországon is. 
Vágólapra másolva!

A portál összefoglalója szerint a párhuzam a magyar belpolitikai helyzettel kísérteties hasonlóságot mutat. A The New York Times írására hivatkoznak, miszerint

hat ellenzéki párt közösen szervezkedik Erdogan leváltására.

A cikkben külön kiemelik, hogy

ez a fajta széleskörű pártszövetség egy „olyan stratégia, amit egyre több országban alkalmaznak", például Oroszországban, Magyarországon vagy Csehországban (ahol éppen csak, de legyőzték Andrej Babis miniszterelnököt). Most pedig Törökországon lehet a sor.

A The New York Times írásában olyan szakértőt kérdeztek meg, aki a Soroshoz köthető European Council on Foreign Relations tagja. Asli Aydintasbas szerint most van esélye a török ellenzéki összefogásnak leváltani Erdogant, ugyanakkor hozzátette, hogy a gazdasági fejlődés és az ellenzék leszalámizása hatalomban tarthatná.

Törökországban is a baloldaltól a nacionalistákig terjed az összefogás, és éppen a 2019-es önkormányzati választás volt a főpróbája, mint ahogyan Magyarországon is. A 2023-as megmérettetésre pedig szintén egy közös jelölttel készülnek Kemal Kilicdaroglu személyében. Sorosék támadásba lendültek

- írják. A Tűzfalcsoport szerint a Nyílt Társadalom Alapítvány megkezdte a támadást 2021. október 22-én egy Erdoganhoz intézett felhívásukkal. Felszólították Törökország elnökét, hogy hagyjon fel azzal, hogy Sorost emlegeti Osman Kavala üzletember és filantróp ügye kapcsán, aki négy éve ül börtönben. Erdogan október közepén „Soros-söpredéknek" nevezte Kavalát, miután tíz nyugati ország, köztük az Egyesült Államok és Németország arra kérték, hogy engedje szabadon. A megjegyzést a Nyílt Társadalom Alapítvány elnöke, Mark Malloch-Brown sértőnek nevezte.

Erdogan védeni akarja saját országát

Mindeközben miután tíz ország nagykövetét persona non gratának - azaz nem szívesen látott személyeknek - minősítette Törökország belügyeibe való beavatkozás címén, Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn visszavonta a diplomaták hazaküldéséről szóló döntését. Történt mindez azután, hogy a szóban forgó államok – Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Kanada, Norvégia, Svédország, Finnország, Dánia, Hollandia és Új-Zéland – nyilatkozatukban megígérték, ezentúl tartják magukat a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény 41. cikkéhez, amely kimondja, hogy diplomaták nem avatkozhatnak be a fogadó ország belügyeibe. A portál szerint Erdogan nemtetszését az váltotta ki, hogy az érintett országok közös nyilatkozatban bírálták a török igazságszolgáltatást a négy éve ítélet nélkül börtönben ülő Osman Kavala török üzletember, „emberi jogi aktivista és filantróp" pereinek késleltetése miatt, és a férfi azonnali szabadon bocsátására szólították fel Ankarát. Kavalát a 2016-os puccskísérletben való részvételével és a tiltakozások finanszírozásával vádolják. Erdogan azt nyilatkozta:

A török elnök „azok" alatt Kanada, Franciaország, Finnország, Dánia, Németország, Hollandia, Új-Zéland, Norvégia, Svédország és az Egyesült Államok nagyköveteit értette, melyek jelentős része egyébként a NATO-ban szövetségese Törökországnak. A tíz ország nagykövetei közös nyilatkozatot adtak ki, mely szerint Kavala fogva tartása a török „demokráciára, jogállamiságra és az igazságszolgáltatás átláthatóságára vetülő árnyék". A diplomatákat azóta kiutasították az országból, mint persona non gratákat, azaz nem szívesen látott személyeket. Ez a nemzetközi jog és a diplomácia nyelvén azt jelenti, hogy a nagykövetek elvesztették diplomáciai mentességüket és előjogaikat – írják.

Kavala Soros György embere

Az egyébként párizsi születésű Osman Kavala egyike volt azoknak a török vezetőknek, akik a Nyílt Társadalom Alapítvány törökországi fiókszervezetének tanácsadói testületében foglaltak helyet, míg az 2018-ban be nem zárt. Azért tartóztatták le, mert

a hatóságok azt feltételezték, hogy részt vett a 2013-as kormányellenes Gezi tüntetések finanszírozásában és megtervezésében.

2020 februárjában a bíróság felmentette őt és a többi vádlottat is, de Kavalát pár órával később ismét letartóztatták a 2016-os katonai puccskísérlettel kapcsolatos események és kémkedés gyanúja miatt. A Tűzfalcsoport szerint Erdogannak abban igaza lehet, hogy Osman Kavala Soros György embere Törökországban.

Az 1990-es években számos NGO születésénél ott „bábáskodott", mint például a Helsinki Bizottság vagy az Amnesty International török lerakatai esetében. A törökországi Nyílt Társadalom Alapítvány alapító tagja és elnökségi tagja is volt.

Korábban egy újságírónak azt nyilatkozta, hogy tiszteli Soros Györgyöt, és hogy a nézeteik megegyeznek az emberi jogok, a civil szervezetek szerepe és a migrációs politika terén.

Régi arcok, új recept

– véli a Tűzfalcsoport.

– írják. Hozzáteszik:

Oroszország, Csehország és Törökország mellett Magyarországon is ez a terve, viszont nekünk, nemzetben és szuverenitásban gondolkodóknak van fél évünk megakadályozni, hogy hatalomra juttassa a baloldalt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!