Megkezdték a földrengésben lakhatatlanná vált épületek felújítását Horvátországban

Horvátország, földrengés 2020.12.29. earthquake  earthquake TOPSHOTS Horizontal
This photograph taken on December 29, 2020, shows the wreckage of a car and damaged buildings in Petrinja, some 50kms from Zagreb, after the town was hit by an earthquake of the magnitude of 6.4. - The tremor, one of the strongest to rock Croatia in recent years, collapsed rooftops in Petrinja, home to some 20,000 people, and left the streets strewn with bricks and other debris. Rescue workers and the army were deployed to search for trapped residents, as a girl was reported dead. (Photo by DENIS LOVROVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Zágráb a közép-horvátországi földrengésben súlyosan megsérült épületek felújításán dolgozik - jelentette ki Andrej Plenkovic kormányfő szerdán Petrinjában, az egy évvel ezelőtti pusztító földmozgás évfordulóján. A Sziszek-Monoszló megyében élők azonban elégedetlenek a károk helyreállításának ütemével.
Vágólapra másolva!

„Igyekeztünk először a helyreállítás útján haladni, amely lehetővé tette a kisebb károkat szenvedett épületek felújítását” - fogalmazott Plenkovic, hozzátéve, hogy ennek köszönhetően több mint hatezer ember térhetett vissza otthonába.

- mondta, emlékeztetve arra, hogy az elmúlt egy évben több mint ötezer utórengés is sújtotta Közép-Horvátországot.

A kormányfő maga is elismerte, hogy

az újjáépítés lassabban halad a vártnál, de szerinte minden területen nagyon sokat segítettek az ott élő embereknek.

2020. december 28-án és 29-én két erősebb - 5,2-es, illetve 6,3-es erősségű - földrengés rázta meg Közép-Horvátországot. A Petrinja és Sziszek közelében történt földmozgásoknak hét halálos áldozatuk és 28 sérültjük volt.

Földrengésben összedőlt ház mellett egy mentő a Petrinja közelében fekvő Strasnik faluban 2021. január 4-én Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

Az anyagi károkat 37,5 milliárd kunára becsülte a kormány.

42 ezer épület sérült meg, amelyből 8180-at teljesen fel kell újítani, 4886 épületet pedig az alapoktól kell újjáépíteni. Valamivel több mint 26 ezer épületben csak kisebb károk keletkeztek.

Sérült épületek Petrinjában 2020. december 29-én Forrás: AFP/Denis Lovrovic

A telet idén is több mint ötezren várják mobil lakókonténerekben. A megyében pedig még egyetlen új ház sem épült a horvát kormány támogatásával.

A károsultak már többször hangot adtak elkeseredettségüknek, nem értik, miért tart ilyen sokáig a helyreállítás.

Tomo Medved miniszterelnök-helyettes, a romok eltakarítására és a kárelhárítási folyamatok koordinálására létrehozott válságstáb vezetője elmondta,

jövőre 500 új otthont építenek, és addig tartanak a helyreállítási munkálatok, amíg az utolsó házat is felújítják a megyében.

Az elmúlt egy évben 1230 tonna élelmiszert és 726 ezer liter vizet osztottak szét. Azoknak pedig, akiknek súlyosan megsérült a házuk, lakhatási lehetőséget biztosítottak. Több mint ezer házon befejeződtek a kisebb munkálatok, továbbá három iskolát, több óvodát, valamint szociális és idősotthont is felújítottak.

Sérült épületek Petrinjában 2020. december 29-én Forrás: AFP/Damir Sencar

Horvátország 320 millió eurót (118 milliárd forint) kapott az Európai Unió Szolidaritási Alapjának forrásaiból a tavaly decemberi földrengés pusztító hatásainak enyhítésére. További 395,3 millió kunát (19,4 milliárd forint) a Next Generation EU nevű uniós helyreállítási alapból különített el Zágráb a földrengésben károsodott épületek felújítására, 110 millió eurót (40,6 milliárd forint) pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosított számára.

Több ország, köztük Magyarország az elsők között sietett Horvátország segítségére. A magyar kormány Petrinjában iskolát újít fel, Zazinában pedig templomot épít újjá. A kormány adományain túl karitatív és civil szervezetek, valamin több magyarországi cég is segítette a földrengés károsultjait.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!