A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Brüsszel tovább titkolózik: nem hajlandó nyilvánosságra hozni a vakcinaszerződéseket

Moderna és AstraZeneka, Tamási, galéria, oltás
Tamási, 2021. március 10. Az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga a Tamási Járási Hivatalban 2021. március 10-én. MTI/Vasvári Tamás
Vágólapra másolva!
Brüsszel folyamatosan titkolózik és trükközik a nyugati vakcinagyártókkal (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, CureVac és Sanofi-GSK) kötött szerződésekkel kapcsolatban. Csütörtökön a magyar kormány teljes egészében nyilvánosságra hozta a kínai és az orosz szerződéseket, a Szputnyik V, illetve a Sinopharm vakcinájának a megvásárlásáról. Az uniós beszerzésről csak annyi konkrétum tudható, hogy az Európai Bizottságot Sandra Gallina, a testület Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főigazgatóság vezetője képviselte a vakcinagyártókkal folytatott tárgyalásokon (ezt is csak onnan tudjuk, hogy a V4NA nemzetközi hírügynökség kiderítette), a delegáció többi tagjának a nevét és a szerződés részleteit Brüsszel viszont továbbra is titkolja. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Modernával kötött szerződés néhány oldalát nyilvánosságra hozta, ezen Stella Kyriakides, az Európai Bizottság egészségügyért és az élelmiszerbiztonságért felelős tagjának az aláírása látható.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az úgynevezett „keleti vakcinabeszerzésekről" azt mondta, hogy Magyarország az orosz és a kínai féllel kötött szerződéseket 24 órán belül nyilvánosságra hozza, mert a kormánynak nincs mit titkolnia.

A miniszter hozzátette,

Az Európai Bizottság székhelye Brüsszelben Forrás: AFP/Aris Oikonomou

Az Európai Bizottság Gulyás Gergely szerint valótlan tájékoztatást ad a szerződésekről, ezt Magyarország visszautasítja, mert joga van tudni a polgároknak, hogy a gyártók mikor, milyen ütemben szállítják az oltóanyagot.

A miniszter úgy fogalmazott:

ha a nyilvánosság nem sérti az orosz és a kínai gyártók érdekeit, akkor az EU-s gyártókat sem zavarhatja, ezért felszólította a bizottságot, hozzák nyilvánosságra a szerződéseket.

Minden ellenkező híreszteléssel szemben az EU-bizottságnak van a legtöbb információja az ütemezésekről, a beszerzésekről, a gyártóktól értesülnek először a készletekről. Minden ezzel ellentétes állítás, ami a tájékozódásra panaszkodik, nem igaz.

MINDEN KÉSZLETINFORMÁCIÓ, A KELETI ÉS A NYUGATI GYÁRTÁS IS IDE ÉRKEZIK BE ELŐSZÖR

– tette világossá Gulyás Gergely.

A miniszter végül hozzátette:

levélben fordul az illetékes EU-biztoshoz, hogy az unió által a tagállamok nevében kötött vakcinaszerződéseket is nyilvánosságra lehessen hozni.

Brüsszel továbbra is titkolózik és ködösít, nem hajlandóak nyilvánosságra hozni a szerződéseket

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete az MTI-hez eljutatott közleményében reagált, melyben azt állították, hogy „a megállapodások nyilvánosságra hozatala nem az Európai Bizottságon múlik, az kizárólag szerződéses partnereink hozzájárulásával lehetséges".

Majd hozzátették:

„Az Európai Bizottság kapcsolatban van a vállalatokkal annak érdekében, hogy minél több keretszerződést megismerhessen a nyilvánosság, sőt, a hat vakcinagyártóval eddig megkötött uniós keretmegállapodások közül a bizalmas üzleti adatok kitakarásával hármat már nyilvánosságra is hozott. Ezek között vannak az AstraZeneca, a CureVac, a Sanofi-GSK gyógyszergyártókkal kötött szerződések. A szállítások tervezett, illetve becsült mennyiségeire vonatkozó szerződéses előírásokat gyártók szerinti bontásban az uniós bizottság nem hozhatja nyilvánosságra".

Az AstraZeneca, a CureVac, a Sanofi-GSK gyógyszergyártókkal kötött szerződésekből tehát éppen a lényeget nem hozták nyilvánosságra, amit ők „bizalmas üzleti adatoknak" neveznek, hiszen az európai, köztük a magyar adófizetők is kíváncsiak arra, hogy az ő pénzükből milyen feltételek mellett kötött Brüsszel szerződéseket a már említett gyártókkal.

Ráadásul ezek közül

csak a brit-svéd AstraZeneca vakcinája készült el, a többi még nem, a francia-brit Sanofi-GSK pedig csupán kísérleti fázisban van, francia sajtóhírek szerint lehet, hogy el sem készül. Az amerikai-német Pfizer/BioNTechkel és az amerikai Modernával kötött szerződésekről az Európai Bizottság semmit sem közölt.

A Pfizer/BioNTechkel kötött szerződésekről ugyan szivárogtak ki részletek, de az nem a bizottságnak köszönhető, hanem a tényfeltáró újságíróknak.

A Modernával kötött szerződésről már több információ áll a rendelkezésünkre (erről lejjebb), ami annak köszönhető, hogy Gulyás Gergely szombaton a dokumentumok egy részét a közösségi oldalán nyilvánosságra hozta, amikor az egyik baloldali álhírre reagált.

Vajon attól fél Brüsszel, hogy kiderülne, az Európai Bizottság rendkívül előnytelen szerződést kötött?

A baloldali propagandasajtó újabb hazugsága lepleződött le

Gulyás Gergely szombaton részlegesen nyilvánosságra hozta Brüsszelnek a Modernával kötött szerződését, miután a baloldali propagandasajtó (konkrétan a Szabad Európa és az Index) azt hazudta, hogy Magyarország nem hívott le nagyjából 1,7 millió Moderna-vakcinát, amelyet „elvittek" a németek és a dánok. A Gulyás Gergely által nyilvánosságra hozott (Brüsszel által titkolt) szerződésekből azonban kiderült, hogy a dánok és a németek nem vihettek el semmit, mert abból legkorábban a harmadik negyedév végén jönne bármi, amikor már nem lesz rá szükség, hiszen a többi gyártótól szerzett vakcinákból már annyi lesz itt, amennyiből mindenki beoltható.

Gulyás Gergely hozzátette:

Felmerül viszont egy kérdés: a Szabad Európa nevű baloldali propagandaoldal (milyen kár, hogy ezen a néven ilyen minőségű az újságírás) és az ő tudósításukat átvéve az Index a következőkről "tájékoztat":
"Rákérdeztünk az EU-nál a várható szállítási menetrendekre is.
"A közös uniós vakcinabeszerzési program keretében Magyarország által megrendelt oltóanyagok nem »az EU-tól« érkeznek Magyarországra, hanem a gyártóktól, ezért nekünk sajnos nincs közvetlen rálátásunk a pontos szállítási menetrendre" – válaszolta az Európai Unió képviselete."
A fenti negyedéves szállításra vonatkozó információk a Bizottság (név szerint: Stella Kyriakides uniós biztos) által aláírt, a bejegyzésemhez csatolt szerződésből származnak. A Bizottság tehát pontosan tudatában van annak, hogy az említett vakcinaszállítmány nem érkezhet meg a harmadik negyedév előtt. Ahogyan a Bizottság a csatolt táblázatot is jól ismeri. Akkor vajon miért hazudott Brüsszel az internetes lapnak? Itt a nagy lehetőség a Szabad Európának és az Indexnek, hogy utánajárjanak.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete csütörtöki közleményében ezt írta: „Ezzel összefüggésben a bizottsági képviselet azt közölte, hogy az amerikai Moderna vállalat oltóanyagából Magyarország által potenciálisan megrendelhető mennyiségekkel és a várható szállítási időzítéssel kapcsolatban semmilyen sajtókérdést, megkeresést nem kaptak, illetve ebben a témában tájékoztatást nem adtak."

Vagyis kiderült: a Szabad Európa és az Index hazudott arról, hogy bármilyen kérdést is feltettek volna a brüsszeli bizottságnak.

Helyreigazítást „természetesen" egyikük sem tett eddig közzé.

Nyilvánosságra hozta a magyar kormány a „keleti" szerződéseket

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentése a szerződések nyilvánosságra hozataláról csütörtökön 10:45 körül hangzott el, és pontban 17 órakor a közösségi oldalán közzé is tette a Moszkvával és Pekinggel kötött szerződéseket a Szputnyik V, illetve a Sinopharm vakcinájának a megvásárlásáról.

Gulyás Gergely azt írta a Facebook-oldalára:

A szerződések nyilvánosságra hozatalára sem az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, sem a brüsszeli testület nem reagált.

Korábban a V4NA nemzetközi hírügynökség kikérte a szerződéseket, amelyeket Brüsszel azóta sem adott ki

A V4NA nemzetközi hírügynökség erről még január 29-én kérdezte az Európai Bizottságot. A brüsszeli testület szóvivője, Stefan De Keersmaecker válasza a következő volt:

Azt ugyanakkor elárulta, hogy az Európai Bizottságot az olasz Sandra Gallina, a testület Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főigazgatóság vezetője képviselte a tárgyalásokkor, az Bizottság pedig „szigorúan nyomon követte" a folyamatot, és

Sandra Gallina volt a szerződések aláírója, a tárgyalódelegáció tagjairól azonban nem adott a szóvivő tájékoztatást.

Az Európai Bizottság és az Európai Unió tagállamainak delegáltjaiból áll össze az a tárgyalócsoport, mely az unió közös koronavírus elleni vakcina beszerzéséért felelős – fűzte hozzá Stefan De Keersmaecker.

A V4NA-nak a vakcinák szállításának csúszásával kapcsolatos kérdésére a szóvivő azt mondta: „a szerződések természetesen tartalmaznak minden egyes kérdésre kiterjedő külön záradékokat, a késedelmes szállításra is, de a szerződések részleteire nem térhet ki".

Magyarán:

pontosan tisztában volt Brüsszel azzal, hogy késések várhatóak, de erről „elfelejtették" tájékoztatni az európai közvéleményt.

Dokumentumokat az Európai Bizottság a nemzetközi hírügynökségnek azonban nem adott ki.

Ellentétben a magyar kormánnyal, amely mindent nyilvánosságra hozott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!