Britek százezreinek kell arról döntenie, hogy egyenek vagy fűtsenek

földgáz, gázfogyasztás, gáz, illusztráció, 2021.11.22.
Vágólapra másolva!
Az energiaárak és a rezsiköltségek emelkedésével újabban britek százezrei teszik fel maguknak a kérdést, hogy élelmiszert vásároljanak-e a családjuknak, vagy inkább a fűtésszámlát fizessék-e ki a téli hónapokban.
Vágólapra másolva!

Egy élelmezéspolitikával foglalkozó brit szervezet, a Food Foundation hétfőn publikált friss felmérése szerint januárban már az egy milliót is elérte azoknak a briteknek a száma, akik legalább egy teljes napig nem ettek semmit azért, mert nem engedhették meg maguknak, hogy élelmiszerre költsék a pénzüket.

A szervezet adatai szerint az éhező britek növekvő száma egyértelműen az egekbe szökött energiaárakhoz köthető, amely a háztartás rezsiszámláin kívül már az élelmiszerárakat is jelentősen megemelte.

A beszámoló szerint a helyzet már olyan súlyos, hogy a szigetország háztartásainak egyötöde áll az állandó dilemma előtt: a család fűtsön vagy egyen?

A kép illusztráció Forrás: shutterstock

A gáz és áramszámlák összegének éves növekedése akár a 700 angol fontot (csaknem 294 ezer forintnak megfelelő összeget) is elérheti áprilisig, ez pedig ötmillió brit háztartást dönthet energiaszegénységbe a brit kormány intézkedései ellenére is.

A Food Foundation rámutat, hogy a megélhetés költségeinek a növekedése nemcsak a fűtés vagy étkezés dilemmáját terjeszti a brit társadalomban, hanem azt az aggasztó jelenséget is, hogy a lakosság kénytelen lesz hosszú távon, azaz életvitelszerűen egészségtelen ételeket fogyasztani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!