Joe Biden Oroszország felelősségre vonásáról beszélt

Joe Biden, State of the union, évértékelő, Washington, 2022
WASHINGTON, DC - MARCH 01: U.S. President Joe Biden delivers the State of the Union address flanked by Vice President Kamala Harris and House Speaker Nancy Pelosi (D-CA) during a joint session of Congress in the U.S. Capitol’s House Chamber on March 01, 2022 in Washington, DC. During his first State of the Union address, Biden spoke on his administration’s efforts to lead a global response to the Russian invasion of Ukraine, efforts to curb inflation and bringing the country out of the COVID-19 pandemic. Jabin Botsford-Pool/Getty Images/AFP (Photo by POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök hat nappal ezelőtt a szabad világ alapjait próbálta megingatni, de "csúnyán elszámolta magát", ugyanis olyan falba ütközött, amelyre nem számított, találkozott az ukrán néppel - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök a kongresszus két háza előtt, helyi idő szerint kedd este az Unió állapotáról elmondott évértékelő beszédében.
Vágólapra másolva!

"Putyin háborúja előre megfontolt és indokolatlan volt. Elutasította a diplomáciai erőfeszítéseket. Úgy gondolta, hogy a Nyugat és a NATO nem fog válaszolni és úgy gondolta, hogy megoszthat minket.

De tévedett, mert készen álltunk" - mondta az elnök.

Biden bejelentette, hogy - követve Kanada és az Európai Unió országainak példáját - kitiltják az orosz légitársaságok gépeit az Egyesült Államok légteréből.

- mondta az elnök. Biden kijelentette, hogy az Egyesült Államok "utánaered" a Vlagyimir Putyint támogató orosz oligarcháknak. "Ma este azt mondom az orosz oligarcháknak és a korrupt vezetőknek, akik dollármilliárdokat építettek fel ebből az erőszakos rezsimből, hogy ne tovább" - fogalmazott. Az elnök elmondta, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium egy külön munkacsoportja fogja vizsgálni "az orosz oligarchák bűneit". "Együttműködünk az európai szövetségeseinkkel, hogy megtaláljuk és lefoglaljuk jachtjaikat, luxuslakásaikat, magánrepülőgépeiket" - tette hozzá Biden.

Joe Biden a beszéd közben, mögötte Kamala Harris alelnök (b) és Nancy Pelosi házelnök Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Pool

Az elnök szerint az Egyesült Államok egységes maradt és összefogott a többi szabadságszerető nemzettel.

Biden arról is beszélt, hogy a "szabad világ felelősségre vonja Oroszországot" a tetteiért.

Az elnök a háború miatt aggódó amerikaiakat próbálta nyugtatni: "Tudom, hogy az eseményekről szóló hírek

de szeretném, ha tudnák, hogy rendben leszünk."

Biden megismételte, hogy az Egyesült Államok nem telepít csapatokat Ukrajnába. "Hadd tegyem világossá: erőink nem vesznek részt, és nem is fognak részt venni az orosz erőkkel folytatott ukrajnai konfliktusban" - mondta Biden, hozzátéve, hogy

azért telepítettek amerikai csapatokat Európába, hogy megvédjék a NATO-szövetségeseiket, "ha Putyin úgy döntene, hogy továbbmegy nyugat felé."

Az ukrajnai orosz invázióval kapcsolatos minden fontos hírt megtalál percről percre közvetítésünkben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!