Orosz-ukrán háború - ez történt az éjjel

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Mariupol, lakóház, rom, romok, romos, épület, bombázás, rakétatámadás
MARIUPOL, UKRAINE - MARCH 18: Destroyed buildings are seen as civilians trapped in Mariupol city under Russian attacks, are evacuated in groups under the control of pro-Russian separatists, through other cities, in Mariupol, Ukraine on March 18, 2022. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Mariupolt teljesen körbezárták az oroszok, a város védői ultimátumot kaptak, hogy hagyják el a várost, ezt az ukránok elutasították. Mariupol mellett Kijevet is folyamatosan bombázzák, a fővárosban vasárnap éjjel legalább négy ember meghalt egy rakétatámadást követően. 
Vágólapra másolva!

Fegyverletételre szólította fel az orosz katonai vezető Mariupolt

Mihail Mizincev az Orosz Nemzeti Védelmi Irányító Központ igazgatója fegyverletételre szólította fel a mariupoli ukrán ellenállást - írta a Reuters. Szörnyű humanitárius katasztrófa alakult ki a városban.

Mindenkinek, aki letette a fegyvert, garantált a biztonságos kijutás Mariupolból

- mondta Mizincev vezérezredes. Azt is mondta, hogy hétfőn délelőtt 10 órakor nyitják meg a humanitárius folyosókat Mariupolból.

Több mint 7000 embert evakuáltak vasárnap

Összesen 7295 embert evakuáltak vasárnap az ukrán városokból humanitárius folyosókon keresztül - közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes. Hét tervezett útvonalból négy működik. 3985 embert evakuáltak az ostromlott Mariupol városból Zaporizzsjába - írta a BBC.

Mariupolt teljesen körbezárta az orosz hadsereg; az Azovi-tenger stratégiai fontosságú városát

legalább három hete bombázzák, a város nagy része teljesen elpusztult.

Művészeti iskolát bombáztak le az oroszok Mariupolban

Az ukrán hatóságok vasárnap azt közölték, hogy az orosz hadsereg lebombázott egy művészeti iskolát, amely mintegy 400 embernek adott menedéket a harcok sújtotta Mariupol városában - írta a CBS.

Az iskolára mért támadás áldozatainak számáról nem érkezett jelentés, független forrásból a hírt még nem sikerült megerősíteni. Az orosz hadsereg szerdán a városi színházat bombázta, amit a helyi tanács szerint körülbelül 1300 ember használt menedékként, péntekig legalább 130 embert sikerült kimenteni a romok közül.

Lakóházakat, üzletközpontot ért rakétatámadás Kijevben

Több házat és egy bevásárlóközpontot is találat ért vasárnap éjjel - írta Twitteren Kijev polgármestere. A támadásban az eddigi információk szerint legalább négy ember halt meg.

Megölték az orosz tengeri flotta helyettes parancsnokát

Az oroszok elismerték, hogy Mariupol mellett

megölték Andrej Palijt, az orosz tengeri flotta helyettes parancsnokát.

Zelenszkij: Jeruzsálem megfelelő helyszín lehetne egy orosz-ukrán csúcstalálkozóhoz

Jeruzsálem megfelelő helyszín lehetne egy orosz-ukrán csúcstalálkozóhoz, tekintettel arra, hogy Naftali Bennett izraeli miniszterelnök számos erőfeszítést tett a két ország közötti közvetítésben - közölte vasárnap esti videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

"Természetesen Izraelnek is megvannak a saját érdekei, stratégiája állampolgárai védelmére. Megértéssel vagyunk ez iránt" - mondta Zelenszkij. "Izrael miniszterelnöke, Bennett úr próbál lehetőséget találni a tárgyalásokra. És mi ezért hálásak vagyunk. Hálásak vagyunk erőfeszítéseiért, hogy előbb vagy utóbb tárgyalásokat kezdhessünk Oroszországgal, talán Jeruzsálemben. Az a legmegfelelőbb hely a békére. Már amennyiben ez lehetséges volna" - jelentette ki az ukrán elnök.
Az utóbbi héten Bennett fokozta arra irányuló erőfeszítéseit, hogy tárgyalóasztalhoz hívja a feleket. E célból több alkalommal is egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és az ukrán elnökkel is.

A zsidó vallású Zelenszkij egyben reagált azon orosz vádakra is, miszerint kormánya nácikat támogat. Videóüzenetéből ukránról orosz nyelvre váltva kijelentette, hogy "az orosz propagandistáknak nehéz dolguk van". Ezzel összefüggésben felidézte, hogy vasárnap az izraeli parlament és a kormány tagjaihoz intézett beszédet olyan ukránként, akit Moszkva nácizmussal vádol. "Ez a tény bizonyítja, hogy a dolgok nem úgy vannak, ahogy azt Moszkva állítja" - tette hozzá.

Az ukrán államfő a zsidóüldözések történelmi párhuzamát hangsúlyozva fegyverszállítást és gazdasági szankciókat kért Oroszországgal szemben az izraeli parlamenthez intézett beszédében vasárnap este.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!