Orosz-ukrán háború: ez történt kedd délutánig

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, harc, Ukrajna, Harkov, légicsapás, bombázás, rakéta, rakétatámadás, épület
Harkiv, 2022. március 8. A pusztítás nyomai egy orosz légicsapást követően Harkivban 2022. március 7-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Sztanyiszlav Kozliuk
Vágólapra másolva!
Az orosz-ukrán háború 13. napján hajnalban bejelentették, hogy Kijev mindaddig folytatja a tárgyalásokat Oroszországgal, amíg meg nem egyeznek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyúttal kijelentette: nem mozdul az ukrán fővárosból. Az oroszok fegyverszünetet jelentettek be reggel, ugyanakkor több helyen lőtték a távozó civileket.
Vágólapra másolva!

"Nem félek" - szögezte le Telegramon közzétett videóüzenetében az elnök, aki egyúttal azt kérte számon az orosz erőkön, hogy eddig megakadályozták az ostrom alatt álló városok lakosságának evakuálását. Illetve szerinte az oroszok aknákat telepítettek az utakra, ezért nem jut élelmiszer és gyógyszer az elzárt városokba.

Fegyverszünet és humanitárius folyosók

Reggelre fegyverszünetet hirdettek, 10 órától Kijevből, Szumiból, Csernyihivből, Harkovból és Mariupolból humanitárius folyosót nyitottak

a civilek evakuálására, illetve a humanitárius segély szállítására.

Kijevből és Csernyihivből egy-egy folyosó vezet Fehéroroszország, illetve Oroszország felé. Harkovból, Mariupolból és Szumiból két-két út nyílt meg ukrán, illetve orosz területekre.

723 millió dolláros segítséget kap Ukrajna

A Világbank reggel bejelentette, hogy 723 millió dolláros költségvetési támogatási csomagot hagyott jóvá Ukrajna számára. A Világbank a teljes összegen belül 489 millió dolláros segélycsomagnak adott zöld jelzést, amiből 350 millió dollár a hitel, további 139 millió dollárt pedig pénzügyi garanciaként különítenek el. Ukrajna ezenfelül egyebek között 134 millió dollárnyi támogatást is kap - áll a közleményben.

A Világbank jelezte, hogy a következő hónapokban 3 milliárd dolláros támogatási csomagot készít elő Ukrajnának.

Volnovakha régió, Sopino településen is megsemmisültek a házak Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Kudenko

Eltérő adatok vannak a halottak számáról

Az ukrán fegyveres erők közlése szerint eddig 12 ezer orosz katona halt meg. A veszteségek közé sorolnak még 48 repülőt, 80 helikoptert, 303 tankot, 27 légvédelmi ágyút - írja a The Kyiv.

Ehhez képest a CIA 2-4 ezer közé teszi a háborúban meghalt orosz katonák számát - írja a The Guardian. Hat nappal ezelőtt az orosz védelmi minisztérium 500 áldozatot közölt.

Már 2 millió menekült hagyta el Ukrajnát

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa bejelentette, hogy a mai napon elhagyta Ukrajnát a kétmilliomodik menekült.

A BBC jelentése szerint Lengyelországba már több mint egymillió menekült érkezett Ukrajnából.

Forrás: BBC

Magyarországra több mint 190 ezer menekült érkezett.

Ukrán katonák sétálnak át egy lerombolt hídon, 2022. március 8-án, Irpiny városában Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Kutyák szaggatják szét a holttesteket Kijevben

Buha polgármestere szerint éjjel-nappal lövedékek csapódnak be, amiatt még a holttesteket sem tudják összeszedni, a kutyák szaggatják szét őket - mondta Anatol Fedoruk, a Kijev peremkerületében található Buha polgármestere.

Az ENSZ szerint eddig hivatalosan 406 civil halt meg, illetve 1207-en sebesültek meg a háború kezdete óta.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője, Liz Throssell szerint a valós számok jóval magasabbak lehetnek. A jelentésből kiderül, hogy a legtöbb sérülést a robbanófegyverek okozzák.

Harkov, 2022. március 8. Forrás: MTI/EPA/Sztanyiszlav Kozliuk

Az orosz hadsereg humanitárius folyosót támadott meg

Nem sokkal dél után a BBC bejelentette, hogy

az orosz hadsereg megtámadta a Mariupol és Zaporizzsja közötti humanitárius folyosót.

Nyolc teherautó és 30 autóbusz van úton, hogy humanitárius segélyt szállítson a városba, és a civileket Zaporizzsjára evakuálják - mondta Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője. Nyikolenko szerint az emberek csaknem egy hete víz és áram nélkül vannak a városban, és az élelmük is fogytán van.

Ukrajnából menekülő emberek Forrás: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

Szumi városából délutánra civilek egy csoportja már megérkezett Poltavába, az itteni humanitárius folyosó várhatóan este 7 óráig tart nyitva.

Bucs vezetője szerint az oroszok szabotálják a civilek evakuálását. De Olekszij Kuleba azt is hozzátette, hogy

a közeli Irpinyt sikerült elhagynia a lakosoknak az elmúlt 24 órában.

Evakuálás során a felrobbantott hídon próbálnak kijutni Irpiny városból civilek 2022. március 8-án Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Zelenszkij tárgyal, de nem enged

Délután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ABC amerikai hírcsatorna World News Tonight című műsorában megerősítette, hogy készen áll a Krím-félsziget és a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadár köztársaságok sorsának kompromisszumos rendezésére. De kiemelte azt is, hogy

nem enged Moszkva követeléseinek, és nem hajlandó elismerni a szakadár köztársaságok függetlenségét, illetve a Krím fölötti orosz fennhatóságot.

- mondta Zelenszkij az interjúban. Hozzátette: fontos odafigyelni a szóban forgó térségek lakosaira, akik Ukrajnához akarnak tartozni. Rámutatott: Moszkva követelései nemcsak az elismerésről szólnak, hanem valójában újabb ultimátumok.

Vaszilkiv, 2022. március 7. Forrás: MTI/EPA/Mihail Palicsak

Az interjúban kifejtette, hogy csalódott a NATO-ban. "A szövetség tart a vitás kérdésektől és az összeütközéstől Oroszországgal" – mondta. Azt mondta, tizenhárom napja ígérik, hogy segítenek az ukránoknak, küldenek repülőgépeket. Felelősség terheli azokat, akik tizenhárom napja képtelenek döntést hozni, akik nem biztosítják az ukrán légteret az orosz támadások láttán - mondta az ukrán elnök.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!