Oroszország helyett a brit emberek szenvednek a szankcióktól

usa, aldi, esküvő, stock, bolt, üzlet, eladás, élelmiszer
Ft. Pierce,FL/USA-810/19: The cereal and cake or dessert mix aisle of an Aldi store.
Vágólapra másolva!
Brutális drágulás zajlik Nagy-Britanniában is a teljesen elhibázott orosz szankciós politika miatt. Miközben az oroszok több mint 10 százalékkal kevesebbet fizetnek az élelmiszerért, addig Nagy-Britanniában pontosan ennek ellenkezője látható. Mindez annak fényében okoz hatalmas felháborodást, hogy mind Boris Johnson, mind Liz Truss arról beszél, hogy a szankciók az oroszoknak fognak fájni. 
Vágólapra másolva!

Az orosz lakosság nemhogy a szankciók, de a globális áremelkedés hatásait sem érzékeli. Ráadásul az év elejéhez viszonyítva több mint 10 százalékos árcsökkenést tapasztalhatnak az oroszok, ami az élelmiszerárakat illeti, szemben a brit árakkal, amelyek több mint 10 százalékkal emelkedtek - írta a The Sun. A lap összeállításából kiderült, hogy míg Nagy-Britanniában 2008 óta nem látott mértékben felgyorsult az élelmiszerárak emelkedése, addig Oroszországban pont ezzel ellentétes folyamat zajlik. Az élelmiszerárak pontos változását az alábbi táblázatban láthatják.

Forrás: The Sun

Michael Clarke stratégiai szakértő kifejtette, hogyan sikerült Oroszországnak szembeszállnia az emelkedő élelmiszerárak trendjével. "A kormányuknak most is van pénze az élelmiszerek támogatására, és amíg van olaj- és energiapénzük, addig folytathatják a támogatást, de hogy jövőre mennyi lesz az energia ára, azt csak találgatni lehet. Clarke szerint egy bizonyos ponton túl az orosz gazdaság nagyon rossz állapotban lesz, akár jövőre, akár az azt követő évben de ez az energiaáraktól függ.

A szakember szerint a szankciók hosszú távon érvényesíteni fogják a hatásukat, de azt nem lehet megmondani mikor.

Brutális energiaszámla-drágulás

És ha már energiaárak: Nagy-Britanniával összehasonlítva, ahol közel 80 százalékos emelkedés volt tapasztalható, Oroszországban "csak" 10 százalékos volt a növekedés az energiaszámlákban. Az egyik legnagyobb brit újság arról is ír hogy miközben az Egyesült Királyságban rekordmagasra, 1,91 font/gallonra emelkedett az üzemanyagár, addig Oroszországban a harmadáért, 63-78 penny-s áron vásárolhatnak a fogyasztók.

Jól látszik tehát, hogy a szankciós politika eddig alapvetően a brit lakosságnak ártott. Pedig februárban Boris Johnson fogadkozott, hogy a nyugati szankciók "megbénítják az orosz gazdaságot". Márciusban Liz Truss külügyminiszterként 65 szankciót jelentett be, és azt mondta: Putyinnak nem lehetnek illúziói. Szövetségeseinkkel összefogunk, és tovább szorítjuk a csavart az orosz gazdaságon, hogy segítsünk neki megbukni Ukrajnában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről