Megvan III. Károly koronázási időpontja, de a királynak komoly kikötései vannak

II. Erzsébet brit királynő, II. Erzsébet temetése, temetés, halála, II. Erzsébet halála, királynő, royals deat, III. Károly brit király, koporsó
III. Károly király távozik II. Erzsébet királynő állami temetése után
Vágólapra másolva!
A tervek szerint az új uralkodó jövő évi koronázási ceremóniája rövidebb, kisebb és olcsóbb lesz, mint édesanyjáé, II. Erzsébeté volt.
Vágólapra másolva!

III. Károlyt édesanyja, II. Erzsébet halála után két nappal királlyá kiáltották ki, azonban az uralkodása hivatalosan még nem vette kezdetét, arra csak a koronázást követően kerülhet sor - írja a Metropol.

A hírek szerint már megvan az új uralkodó koronázásának pontos dátuma, és azt is tudni lehet, hogy a szertartás meddig tart majd.

A Bloomberg úgy értesült, hogy a koronázási ceremónia 2023. június 3-án lehet a Westminster-apátságban, ahol a néhai királynő temetési szertartása is volt.

A legújabb hírek szerint Károly koronázási ünnepsége mindössze egy óráig tartana majd. Viszonyítás gyanánt, édesanyjának 1953-ban több mint háromórás ceremónia keretében került fel a fejére a korona.

Az uralkodó már korábban kikötötte, hogy jóval visszafogottabb szertartást szeretne magának, ezzel is szolidaritást vállalva mindazokkal, akik egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a megélhetési válság miatt világszerte.

III. Károlyt édesanyja, II. Erzsébet halála után két nappal királlyá kiáltották ki, azonban az uralkodása hivatalosan még nem vette kezdetét, arra csak a koronázást követően kerülhet sor. Forrás: Getty Images/WPA Rota/Hannah Mckay

Változások lesznek a vendégek számában és a dress code-ban is

Az uralkodó kívánságára a vendégek száma 8000-ről 2000-re csökkent – erről már a The Sun számolt be.

A lap értesülései szerint az is szóba került, hogy a meghívottak ne ünnepi ruhát, hanem társasági ruhát viseljenek az eseményen.

A legelőkelőbb nemesek számára pedig nem biztos, hogy garantálni tudják a fényűző szálláshelyeket. Elmaradnak majd olyan ősi rituálék is, mint például a király aranyrudakkal való megajándékozása.

A lényeg változatlan marad

Ami nem változik: az uralkodót most is felkenik, esküt tesz arra, hogy ő lesz a „hit védelmezője", és beül a királyi hintóállomány egyik legrégibb és leghíresebb fogatába, a rendkívül díszes kivitelezésű, 1762-ben épült, aranyozott festésű Gold State Coachba. III. Károly a jövő nyári ceremónia idején 74 éves lesz, így ő lesz a legidősebb brit uralkodó, akit megkoronáznak.

Az eddigi legidősebb uralkodó IV. Vilmos volt, akinek 1830-ban 64 éves korában került a korona a fejére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről