Brüsszel eladta Európát amerikaiaknak

VON DER LEYEN, Ursula; MICHEL, Charles
Brüsszel, 2020. december 30. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (b2) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (j2) aláírja az Egyesült Királyság és az EU közötti, Brexit utáni kereskedelmi kapcsolatokról szóló megállapodást Brüsszelben 2020. december 30-án. MTI/EPA/Reuters/Johanna Geron
Vágólapra másolva!
Francia és német hangok szerint túlságosan nagy amerikai befolyást engedett meg az Európai Unió, írja a V4NA hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az európai nemzeteknek az ukrajnai háború deeszkalációját kellene szorgalmazniuk, mondván, hogy a konfliktus folytatása nem áll Európa érdekében, erről beszélt egy televíziós interjúban Pierre de Villiers tábornok, aki korábban a francia fegyveres erők vezérkari főnökeként szolgált. A tábornok reméli, hogy Európa visszafogja az amerikai katonai érdekekhez való szisztematikus igazodását, és ehelyett inkább “felülről jövő diplomáciai megoldást” keres az orosz-ukrán háború kapcsán, tekintve, hogy az európai országoknak semmiképp sem érdeke a háború elhúzódása.

Európa kollektív kudarcot vallott a konfliktus olyan befejezésének keresésében, az ukrajnai háború nem érdeke az európai országoknak, Franciaországnak biztosan nem

– magyarázta az interjúban Pierre de Villiers, aki egyébként a francia katonai kiadások miatt is éles bírálatot fogalmazott meg. Azzal érvelt, hogy az országban a védelemre fordított összegek nem elegendők.

“2008 és 2015 között a katonai állomány 20 százalékát csökkentettük. Ez hiba volt a mai tudásunk szempontjából. 20 éve beszélünk arról is, hogy növeljük a tartalékos kapacitásunkat – 40 000 tartalékosunk van -, de nem tettük meg.”

Végső soron a tábornok úgy látja, hogy az ország teljesen felkészületlen arra, hogy egy másik idegen hatalommal vívjon nagy intenzitású háborút, ami aggasztó kilátás, figyelembe véve a jelenlegi, világszerte növekvő feszültségek légkörét.

Visszatérve az amerikai érdekekre, a német ellenzék is komoly bírálatot fogalmazott meg az Európai Unió külpolitikája kapcsán. Az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt szerint az Európai Unió aggasztóan nagy teret engedett az amerikai érdekeknek.

Miközben a kormány függetlenné akarja tenni hazánkat az orosz importtól – bármi áron – aminek az árát az állampolgároknak kell fizetniük, addig egy másik szuperhatalom előtt a porba veti Németországot

– jelentette ki közleményében a párt, amely megjegyzi, hogy nemcsak az energetikai nyersanyagokat kell bőségesen importálni az USA-ból, hanem most már a fegyvereket is.

– vélekedik a párt, amely a közleményében felteszi a kérdést: ebben a képzetlen és szakképzetlen emberekkel teli kormányban ki rendelkezne egyáltalán a szükséges szakértelemmel? A német vállalatok arra panaszkodnak, hogy kimaradnak az üzletből – a német védelmi ipar teljesen kikerül, mert az amerikaiak a karbantartást, a gondozást és a javítást is átveszik: új függőségek fenyegetnek, érdekeinket tovább árulják – olvasható az AfD állásfoglalásában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!