Lesz-e háború Ukrajnában?

Vágólapra másolva!
A Kontextus e heti adásában Hortay Olivér és Megadja Gábor Halkó Petra külpolitikai szakértővel, a Századvég vezető elemzőjével és Kosztur Andrással, a XXI. század intézet vezető kutatójával beszélgettek az ukrán konfliktusról és annak nemzetközi rendszerben betöltött szerepéről.
Vágólapra másolva!

Halkó Petra és Kosztur András kiemelték, hogy

Ukrajna nem a konfliktus egyik résztvevője, hanem a tárgya a nagyhatalmak rivalizálásának.

Ilyen értelemben fontosnak tartják a geopolitikai szempontokat és világpolitikai játszmákat megvizsgálni. Kelet-Közép-Európa kulcsfontosságú terület az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország számára globális pozíciójuk megerősítéséhez, így

– vélték a szakértők.

Kosztur rávilágított, hogy bár Oroszország és Kína összefogása rendkívül nehéz helyzetbe hozná a nyugati világot, a nyugati szankciós politika pontosan az orosz-kínai szövetségnek ágyaz meg, míg Amerika hezitál, hogy ki a számára erősebb ellenfél, s kivel érdemes szövetkeznie ellene. Halkó ezt azzal magyarázza,

hogy Amerika a saját ideológiai csapdájába esett: mattot adott magának, ugyanis egyszerre kell erőt demonstrálnia – főleg egy olyan katonai kudarc után, mint Afganisztán – és a békepárti „jóember" szerepében tetszelegnie.

Mindaddig, amíg Amerika nem a pragmatikus kompetenciáinak visszaépítésére fekteti a hangsúlyt, veszít befolyásából és versenyképességéből.

Magyar vonatkozásban hangsúlyozták, hogy az országnak nem érdeke, hogy akár egy hideg, akár egy konvencionális háborús helyzet alakuljon ki. Kosztur András szerint Magyarországnak ebben a helyzetben is a nemzeti érdekeket kell előtérbe helyeznie, mert ez az egyetlen módja annak, hogy elkerülje, hogy Ukrajnához hasonlóan csak egy zseton legyen a világpolitikai játszmákban. Halkó úgy vélte, hogy a nyüzsgő nemzetközi rendszerben mindemellett az olyan kompetenciáknak az elsajátításának van itt az ideje, mint az adaptáció, önállóság és tudatosság, mert ezek tudják biztosítani a XXI. század új világrendjének alakulásában, hogy egy ország ne a globális folyamatok elszenvedője, hanem alakítója legyen.

Nézze meg a videót!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!