Hatalmas a felháborodás Ausztriában, az osztrák politikusok szerint Brüsszel szankciós politikája megbukott

Vágólapra másolva!
A jelenleg a zöldekkel kormányzó, konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) berkeiben is egyre többen hangoztatják, hogy újra kellene gondolni az Oroszország elleni szankciós politikát, mert a jelek szerint az jobban árt az európai embereknek, mint az oroszoknak – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan meg kellene vizsgálni az Oroszország elleni szankciók hatékonyságát – jelentette ki egy interjúban Thomas Stelzer (ÖVP) felső-ausztriai kormányzó. A politikus szerint Ausztria már most is nehéz helyzetben van, ezért nyilvánvaló, hogy

a szankciókat újra kell gondolni.

Forrás: V4NA

Stelzer leszögezte, hogy támogatja a büntetőintézkedéseket, de figyelembe kell venni időnként a hatásait is.

– emelte ki a kormányzó. Ausztriában az ÖVP és a Zöldek kormánykoalícióját fekete-zöld koalíciónak is nevezik. Korábban az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nevű jobboldali, ellenzéki párt is élesen bírálta az elhibázott szankciós politikát, az ÖVP-s kormányzó szavaira pedig így reagált:

Axel Kassegger, a párt külpolitikai szakértője szerint ennek ellenére Karl Nehammer kancellár semmit sem tesz, márpedig "egy olyan kormány, amely nem gondol elsősorban Ausztriára és polgáraira, semmit sem ér" – tette hozzá, majd megjegyezte, hogy a kormány a tétlenséggel a saját országa ellen cselekszik.

"Számunkra azonnal világos volt, hogy ezekkel a szankciós csomagokkal csak magunkat lőhetjük lábon.

Amit ez az EU-hoz kötődő ÖVP művel a zöldpárti háborús uszítókkal együtt, az egyszerűen borzalmas!

Amit az ÖVP és a Zöldek elérnek, az csak annyi, hogy őrült inflációba csúszunk és elfogynak a fűtéshez szükséges energiaforrások" – részletezte álláspontját.

Kassegger egyúttal arra is célzott a közleményben, hogy valójában nem is Karl Nehammer a valódi vezető Ausztriában, és úgy véli, hogy a mostani kormánnyal az ország semmire sem megy.

"Itt az ideje, hogy új választásokkal véget vessünk ennek a több mint szomorú és államkárosító látványosságnak. Egy olyan kormány, amely mindössze 35 százalékon áll a közvélemény-kutatásokban, egy egész országot taszít kegyetlen káoszba, az embereket pedig szegénységbe és kétségbeesésbe – nem köszönöm!" – hangsúlyozta a jobboldali politikus.

A napokban az FPÖ azt is követelte, hogy állítsák le a katonai célú tranzitot Ausztriában.

Az év eleje óta eddig 443 katonai szállítmányt vittek keresztül Ausztrián, a legtöbb szállítmány valamelyik NATO-országból indult és olyan katonai felszerelést tartalmaztak, amelyet Ukrajnában használnak – köztük nehézfegyvereket és lőszereket. Walter Rosenkranz szerint

"Mindez biztonsági kockázattal is jár, amelynek Ausztria a szövetségi kormány és a szövetségi elnök opportunista magatartása miatt ki van téve. Ez egy olyan fejlemény, amely alkotmányos rendelkezéseinket és az abban rögzített örökös semlegességet figyelembe véve nem fogadható el" – mondta Rosenkranz, aki szerint az osztrák kormány egyértelműen odaáll valamelyik fél oldalára az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktusban, holott az országnak ilyen szempontból semlegesnek kellene maradnia.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről