Svájcban börtönbe zárhatják azokat, akik túlfűtik a lakásukat

földgáz, gázfogyasztás, gázfűtés, fűtés, radiátor, illusztráció, 2021.11.22.
Vágólapra másolva!
Az energiaválság miatti vészhelyzetben drasztikus intézkedéseket vezetnének be Svájcban. Az új szabályok értelmében, ha télen nem lesz elég gáz az energiaválság miatt, akkor a gázzal fűtött épületekben a belső hőmérséklet legfeljebb 19 fokra emelhető. Továbbá a meleg vizet csak 60 fokra lehet felmelegíteni. Az elektromos fűtőberendezések pedig tiltásra kerülnének a vészhelyzet esetén. Aki mégis többet fűtene az előírt kvótánál, azoknak reszketniük kell: a svájci gázrendelet megsértése pénzbírsággal és szabadságvesztéssel járhat - írja a svájci Blick.
Vágólapra másolva!

Drasztikus intézkedésekre készül a svájci szövetségi kormány arra az esetre, hogyha télen nem lenne elegendő gáz. A rendelet értelmében a lakásokat csak 19 fokra lehetne fűteni, továbbá a vizet csak 60 fokig szabad melegíteni. Az elektromos fűtőberendezések használatát betiltanák a vészhelyzeti terv életbeléptetése esetén.

Az új szövetségi törvény a vészhelyzet életbeléptetése esetén pénzbírsággal vagy börtönnel sújtaná a "bűnözőket" Forrás: shutterstock

Aki megszegi a szabályokat, börtönbüntetésre vagy pénzbírságra számíthat a szövetségi rendelet alapján.

Szándékos cselekmény esetén három évig terjedő szabadságvesztés vagy pénzbüntetés szabható ki. Még az intézkedések gondatlan megsértése esetén is elképzelhető akár 180 napi börtön. Erről a nemzeti gazdasági ellátásról szóló szövetségi törvény rendelkezik.

- magyarázza Markus Spörndli, a Szövetségi Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium szóvivője.

Ha valaki véletlenül rosszul állítja be a termosztátot, könnyebben megússza, mintha szándékosan 25 fokra fűtené fel az úszómedencéjét. A gázkvótát szándékosan túllépő vállalatok büntetési tételei valószínűleg még súlyosabbak lesznek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről