A migráció miatt megugrott az iskolások száma, túl kevés a pedagógus Németországban

koronavírus, Németország, Bayern iskola, diákok, maszk, kézfertőtlenítés, kézmosás
08 September 2020, Bavaria, Bayern: Pupils of a ninth grade of a middle school sit with mouthguards next to a sign that reminds them to keep their distance on the first day of school. Photo: Karl-Josef Hildenbrand/dpa
Vágólapra másolva!
Nagy a tanárhiány Németországban, a friss adatok azt mutatják, hogy mintegy 40 ezer szakképzett pedagógus hiányzik az oktatási rendszerből. 2021-ben a végzett pedagógusjelöltek 115 százalékára lett volna szükség az oktatási redszerben – derül ki a német köztársaság tartományi oktatási és kulturális miniszteri konferenciájának elemzéséből.
Vágólapra másolva!

Túl kevés a szakképzett tanár Németországban, a tartományok ugyanis – olvasható egy elemzésben –későn reagáltak a demográfiai változásokra. A születések száma az országban (az egyre erősödő migrációra visszavezethetően) 2011 és 2016 között évről évre emelkedett, 660 ezerről közel 800 ezerre.

2022-ben több első osztályos kezdte meg általános iskolai tanulmányait, mint az elmúlt tizenhét évben bármikor.

A gyermeklétszám-erősödés az általános iskolák esetében már érzékelhető, a középiskoláknál pedig most várható a robbanás.

További tanulói létszám-emelkedést hoz/hozott magával az ukrajnai háború is, ahonnan az elmúlt hónapokban mintegy 200 ezer gyermek és fiatal felnőtt menekült Németországba.

Az oktatásügy nehézségeit csak súlyosbítja, hogy a gyermeklétszám erősödése mellett csökkent a pedagógusok száma is. A Szövetségi Statisztikai Hivatal szerint 2011 és 2021 között 33.500-ról 28.900-ra esett a diplomás tanárok száma –

ez közel 14 százalékos csökkenést jelent.

A számokból és a tendenciából egyértelmű következtetést vont le a Hivatal: nyilvánvalóan egyre kevésbé vonzó a pedagóguspálya Németországban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!