Egyre nagyobb a feszültség Németországban az ukrán menekültek miatt

Ukrajna, 2022, orosz, ukrán válság, háború, konfliktus, menekültek, határátkelés, Szlovákia, Felsőnémeti határátkelő
Vágólapra másolva!
A háború kitörése óta több mint egymillió ukrán érkezett Németországba, ezzel ők alkotják az országban a második legnagyobb külföldi népcsoportot.
Vágólapra másolva!

A német szövetségi statisztikai hivatal szerint az ukrán menekültek több mint kétharmada a háború első három hónapjában érkezett az országba. Számításba véve az időközben újra hazatértek számát, jelenleg mintegy 962 ezer ukrán tartózkodik Németországban – ez jóval több, mint a 2014 és 2016 közötti időszakban Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkezettek összlétszáma (834 ezer fő).

Az ukránok aránya a teljes németországi lakosság 1,2 százaléka, vagyis a törökök után (1,33 millió fő) az övék a legnépesebb csoport.

Az Ukrajnából érkezők magas aránya miatt sok német önkormányzat a lehetőségei határához ért a befogadásra alkalmas ingatlanok és a gazdasági lehetőségek tekintetében, ezért a tartományok és az önkormányzatok képviselői Nancy Faeser szövetségi belügyminiszterrel menekültügyi csúcstalálkozón tárgyalnak a roblémákról.

Ukrán menekültek a felsőnémeti határátkelőnél Fotó: Csudai Sándor - Origo

Eckart Würzner, a Német Városszövetség első elnökhelyettese a csütörtöki találkozó előtt leszögezte:

a szövetségi kormánynak teljes egészében át kell vállalnia a menekültek elhelyezésének költségeit,

valamint egyszerűsíteni kell a menekültek elhelyezésével kapcsolatos jogi eljárásokat.

Nagy a gond, ezt jelzi az is, hogy több önkormányzat jelenleg már sátrakban, konténerfalvakban szállásolja el a menekülteket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!