Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Így játssza ki Oroszország az olajembargót

Orosz olajtanker Alaszka közelében, Gunvor
This US Coast Guard photo released January 20, 2012 shows tanker vessel Renda remaining offshore as the transfer of 1.3 million gallons of fuel nears completion on January 18, 2012. The Coast Guard Cutter Healy has been escorting and breaking ice for Renda since January 3, 2012, and will soon begin breaking more than 300 miles of ice for the return trip. The Russian tanker completed the delivery January 19, 2012 of 1.3 million gallons of fuel to a remote Alaskan port, after an unprecedented operation helped by a US ice-breaker, officials said. The Vladivostok-based "Renda" began pumping fuel ashore to the town of Nome late Monday, after battling across 300 miles (480 kilometers) of Arctic ice with the help of the US Coast Guard ship "Healy." AFP PHOTO/US COAST GUARD/ Petty Officer 2nd Class Eric J. Chandler/HANDOUT//RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Nem várt helyről kapott segítséget Moszkva a nyugati olajembargó kijátszására: az orosz olajat egy körülbelül hatszáz hajóból álló, homályos tulajdonosi hátterű szellemflotta szállítja el Ázsiába és Észak-Afrikába. Ennek köszönhetően a tengeri szállítások volumene a tilalmat megelőző szintre állt vissza alig három hónap alatt - írta a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Moszkva megsegítésére egy különös, ugyanakkor nem ismeretlen „szellemflotta" lépett elő, amely a CNN beszámolója alapján már körülbelül 600 hajóból áll, ez a világ olajszállítóinak körülbelül 10 százalékát teszi ki. Számuk ugyanakkor napról napra, szankcióról szankcióra emelkedik.

Hogy kik állnak a tekintélyes flotta mögött, rejtély. Egyes esetekben dubai és hongkongi fedőcégekhez vezetnek a szálak, a legtöbbször azonban még ennyi kapaszkodójuk sincs a szállítmányok követésével és rendszerezésével foglalkozó szervezeteknek.

Dolgukat az is nehezíti, hogy a hajók gyakran kikapcsolják a helymeghatározásra és beazonosításra használt rendszert. A flotta hajóinak összetétele is rendkívül változatos: egy részüket a kihasználatlanság miatt eladásra kerülő európai olajszállítók, másik részüket pedig a leselejtezésre váró, de még megmentett hajók teszik ki. A szellemflotta felvirágzása nagyon jól mutatja a világ olajpiacának − és úgy egyébként a nemzetközi közösségnek − kettészakadását.

Szellemflotta segíti Oroszországot Forrás: AFP/Eric J. Chandler

A globális olajszállító flotta egyik fele egyáltalán nem üzletel az oroszokkal, másik fele pedig szinte kizárólag csak velük kereskedik − summázta a helyzetet a CNN-nek nyilatkozó Richard Matthews, az EA Gibson nemzetközi hajókereskedő vállalat kutatási igazgatója.

A szellemflotta ugyanakkor nem most bukkant fel először, létszámának növekedése pedig éppen emiatt nem is érte váratlanul a témában jártas szakértőket. Az olyan államoknak, melyeket a Nyugat régóta és tartósan sújt büntetőintézkedésekkel, valamint melyeknek állami bevételeik jelentős részét energiahordozók exportjából szerzik, konkrétan elengedhetetlen, hogy ezt a stratégiát alkalmazzák a szankciók kijátszására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről