Nagy bajban az ukránok: megbukott az ellentámadás

háború, zukrajna, oroszország, orosz-ukrán, orosz-ukrán konfliktus, orosz-ukrán háború, legdurvább képek, 2022. júliustól októberig
A Ukrainian soldier stands as a 2S1 Gvozdika self-propelled howitzer fires a shell on the front line in Donetsk region on October 10, 2022 as Russian forces launched earlier today at least 75 missiles at Ukraine, with fatal strikes targeting the capital Kyiv, and cities in the south and west. (Photo by Anatolii STEPANOV / AFP)
Vágólapra másolva!
2023 nyarán megkezdődhet az ukrán hadsereg ellentámadása – mondta a The Hillnek adott interjújában Denisz Shmihal ukrán miniszterelnök - számol be minderről az orosz Meduza. ebben az az érdekes, hogy idáig tavaszi ellentámadásról volt szó.
Vágólapra másolva!

Szerinte az ország hatóságaira nehezedő legnagyobb nyomást az ellentámadás megindítása ügyében az ukrán társadalom nehezíti. Mint mondta, ugyanakkor Ukrajna nem tapasztal nyomást a szövetségesek részéről.

Denisz Shmihal Forrás: AFP/Sergei Supinsky

- mondta Smihal.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a titkos Pentagon és az amerikai hírszerzési dokumentumok kiszivárogtatása hogyan befolyásolja az ukrán ellentámadás tervezését, a miniszterelnök azt mondta, hogy "Ukrajna felszabadítja földjeit".

– mondta a miniszterelnök.

Korábban ukrán tisztviselők azt mondták , hogy az ukrán fegyveres erők vezérkara tavasszal ellentámadást tervez. Ez úgy tűnik megbukott.

– mondta Alekszej Reznikov védelmi miniszter. Megjegyezte, hogy az ukrán offenzívát több irányba tervezik.

Amerika szerint csak korlátozott keretek között valósulhat meg az ukrán ellentámadás Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

A Washington Post titkos dokumentumok kiszivárogtatására hivatkozva azt írta , hogy Kijev az offenzíva során az ország keleti részén fekvő területek visszaszerzését tervezi, és abban is reménykedik, hogy az ukrán fegyveres erők képesek lesznek előrenyomulni délen, és elvágják az orosz hadsereget a Krímből.

A lap szerint azonban az Egyesült Államok úgy véli, hogy az ukrán ellentámadás valószínűleg csak "korlátozott területi nyereséghez" vezet.

Február elején Ukrajna Belügyminisztériuma bejelentette újoncok toborzását az úgynevezett támadó gárdába.

A Reuters szerint április elejéig az ukrán fegyveres erők 40 ezer embert készítettek fel ellentámadásra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!