Váratlan fordulat: egyre dühösebbek az ukránok Amerikára

BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir, Biden Ukrajnában, Ukrajna, Kijev,
President Joe Biden (L) is greeted by Ukrainian President Volodymyr Zelensky upon his arrival at the Mariinsky Palace in Kyiv on February 20, 2023. - US President Joe Biden promised increased arms deliveries for Ukraine during a surprise visit to Kyiv on February 20, 2023, in which he also vowed Washington's "unflagging commitment" in defending Ukraine's territorial integrity. (Photo by Evan Vucci / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A Pentagonból kiszivárgott titkosított dokumentumok leleplezték az amerikai hazugságot, ez pedig feldühítette az ukránokat - írja a Politico cikke alapján a RIA Novosti.
Vágólapra másolva!

A lap szerint az ukrán tisztségviselők egyre dühösebbek az Egyesült Államokra, mivel számos fontos dokumentumot hagytak kiszivárogni az ukránok katonai műveleteivel kapcsolatban. Különösen az a rész zavarta őket, amelyben az amerikai hírszerzés azt taglalja, hogy

az ukránok a tervezett ellentámadással csak nagyon kis terület visszafoglalására lehetnek képesek.

Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy továbbra is akadnak emberek, akik kételkednek az ukrán hadseregben és az ellentámadás sikerességében. A most kiszivárgott dokumentumokat követően pedig felmerül a gyanú, hogy mennyire komolyak Washington szándékai Ukrajna támogatására.

Egyre csak romlanak az amerikai-ukrán kapcsolatok Forrás: AFP/Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved/Evan Vucci

Egy szakértő megjegyezte, hogy az ilyen eszmefuttatások meglehetősen népszerűek az ukrán vezetőég körében. Ez magyarázható azzal is, hogy az elmúlt időszakban az amerikai-ukrán kapcsolatok drámai romlásnak indultak.

Mint ismert, nemrég több száz titkosított amerikai hírszerzési irat került fel az internetre, amelyekből kiderült, hogy az Egyesült Államok folyamatosan hátba szúrja szövetségeseit.

Ráadásul számos kényes információ is napvilágot látott azzal kapcsolatban, hogy az ukránok milyen katonai műveleteket terveznek, mennyire gyenge a légvédelmük, és azt is leírták, hogy folyamatosan lehallgatják az ukrán elnököt, Volodimir Zelenszkijt (erről ITT írtunk részletesebben).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!