Brüsszel Magyarországot is Kína-ellenes pozícióba sodorhatja

VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2021. május 24. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke érkezik az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos találkozójára Brüsszelben, 2021. május 24-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vágólapra másolva!
Érdemes figyelni, mert úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság elnöke kerülő úton is igyekszik teljesíteni a G7-csoportnak és az Egyesült Államoknak tett, Kína szankcionálására vonatkozó ígéretét. Brüsszel olyan csomaggal állhat elő, amely Magyarországot is felkényszerítheti a Kína-ellenes vonatra – jelezte Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője.
Vágólapra másolva!

– hívta fel a figyelmet a fejleményekre közösségi oldalán Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője. A Magyar Nemzet összefoglalója szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke június közepére ígérte, hogy előáll az unió gazdaságbiztonsági stratégiájával, ami többek között a Kínából érkező tőkebefektetéseket venné célba. Az előzetes információk alapján az új csomag feljogosítaná Brüsszelt, hogy „bekérje" a kínai beruházókhoz kapcsolható szinte valamennyi dokumentumot (köztük azokat is, amelyek a vállalatok EU-n kívüli tevékenységére vonatkoznak). Ezek átvizsgálását követően az Európai Bizottság dönthetne úgy, hogy szankciókat vet ki azokra a kínai szereplőkre, amelyek például – megítélése szerint – túl nagy támogatást kaptak az anyaországuktól.

A szakértő szerint a stratégia több szempontból is veszélyt jelentene Európára.

– hangsúlyozta Hortay Olivér.

A lépés ráadásul visszavetné a külföldi beruházásokat. A jelenlegi magas kamatkörnyezetben a külföldi működőtőke beáramlása kulcsfontosságú az unió versenyképessége szempontjából.

– magyarázta az üzletágvezető. Ráadásul nem is teljesen világos, hogy az Európai Bizottság milyen jogi alapon és technikailag hogyan gondolja bekérni az unión kívüli tevékenységekre vonatkozó dokumentumokat. Ezek kiadásához gyakran nemcsak az adott vállalat, de a másik fél (támogató, közbeszerző) hozzájárulása is szükséges.

– ismertette a szakértő. A szakmai javaslatok elfogadtatásához az Európai Bizottságnak elegendő megnyernie a tagállamok minősített többségét, így vétóra nincs lehetőség.

– tette hozzá Hortay Olivér.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!