Orbán Viktor: Magyarország minden béketervet támogat

ORBÁN Viktor, Orbán Viktor Bledben
Bled, 2023. május 18. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, a világ kereszténydemokrata, konzervatív pártjait tömörítő CDI egyik alelnöke a konzervatív pártok világszövetségének (CDI-IDC) tanácskozásán a szlovéniai Bledben 2023. május 18-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Egyelőre még a konfliktus valódi természetét sem sikerült tisztázni, egyesek szerint proxyháború zajlik Ukrajnában, míg mások valódi háborúról beszélnek a felek között, senki sem tudja, milyen béketervnek lenne esélye a sikerre, Magyarország éppen ezért minden kezdeményezést támogat - mondta Orbán Viktor kormányfő Szlovéniában.
Vágólapra másolva!

Magyarország, amely a béke oldalán áll, minden béketervet támogat, mert nem tudjuk, végül melyik visz sikerre, de ha nem tesszük meg az első lépést, sohasem jutunk el a békéig - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki horvát és szlovén újságírók kérdéseire válaszolt a bledi Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI-IDC) vezetőségi ülésének alkalmával csütörtökön.

Orbán Viktor: Egyelőre még a konfliktus valódi természetét sem sikerült tisztázni, egyesek szerint proxyháború zajlik Ukrajnában, míg mások valódi háborúról beszélnek a felek között Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A magyar kormányfő rámutatott:


Orbán Viktor hozzátette: egyelőre még a konfliktus valódi természetét sem sikerült tisztázni, egyesek szerint proxyháború zajlik Ukrajnában, míg mások valódi háborúról beszélnek a felek között. Senki sem tudja, milyen béketervnek lenne esélye a sikerre, Magyarország éppen ezért minden kezdeményezést támogat - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta:

- jegyezte meg. A konfliktus nemcsak Ukrajnának, hanem Magyarországnak is "személyes nemzeti veszteség" - fűzte hozzá.

Az európai békekerettel kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte: az alapot eredetileg az európai biztonságért hozták létre, nem az ukrajnai háború miatt. A keret célja, hogy Európa-szerte erősítse a biztonságot, de eddig elsősorban Ukrajna támogatására fordították a pénzt - mutatott rá. Magyarország szerint tisztázni kell, hogy az alap továbbra is az eredeti célokat, az összeurópai biztonságot szolgálja, vagy átalakul Ukrajna katonai támogatásának eszközévé, ezért blokkolja a további kifizetéseket - magyarázta a kormányfő.

A szlovéniai Bledben tartja a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI-IDC) kétnapos végrehajtó bizottsági ülését Biztonság, igazság, béke mottóval. Orbán Viktor a világszervezet egyik alelnökeként vesz részt az eseményen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!