A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A NATO és szövetségesei így játsszák ki az Oroszország ellen irányuló fegyverembargókat

Volunteers in the Ukrainian army receive combat training Europe,Kyiv,military,Obukhov,photography,Russia,soldier,training Horizontal
KYIV, UKRAINE - OCTOBER 21: Volunteers of a unit called "Obukhov" take part in weapon training in a district near Kyiv, Ukraine on October 21, 2022. When volunteers are not deployed to the frontlines, the soldiers of the "Obukhov" Unit of the 114th Regional Defense Brigade of the Ukrainian Army, which is made up exclusively of volunteers from Ukraine, undergo ongoing combat training. Metin Aktas / Anadolu Agency (Photo by Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A Tűzfalcsoport legújabb írásában azt járja körbe, hogy hogyan játsszák ki egyes országok az érvényben levő fegyverembargókat. A szankciók ellenére egyes vállalatok növelték a bevételeiket.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió 2014-ben, a Krím-félsziget orosz annektálása után betiltotta a fegyverek, a lőszerek, katonai járművek és felszerelések, valamint a félkatonai felszerelések és az ezekhez tartozó alkatrészek közvetlen vagy közvetett exportját, szállítását, értékesítését Oroszország részére.

illusztráció Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Metin Aktas

Ennek ellenére 2015 és 2020 között Németország mintegy 121,8 millió euró értékben tudott exportálni katonai felszereléseket Oroszországba.

Tehette ezt úgy, hogy a Tanács 2014. júliusi (2014/512/KKBP) határozata ugyanakkor kiskaput adott a szabályozásban, így a tilalom nem érintette a nem katonai célú felhasználásra, illetve ilyen célú végfelhasználásra szánt kettős felhasználású termékek és technológiák kivitelét, valamint a 2014. augusztus 1. előtt kötött szerződések és megállapodások végrehajtását - írja a Tűzfalcsoport.

2014 márciusában a német gazdasági minisztérium bejelentette, hogy azonnal megtiltják a Rheinmetall fegyvergyár exporttevékenységét az orosz hadsereg számára, amely addigra már jórészt kiépült. 2014 első negyedévében végig folytatódott a fegyverexport, így németországi és más EU-országokból származó cégek – Németországon keresztül – exportáltak lőfegyvert és lőszert Oroszországba, az illetékes hatóságok jóváhagyásával.

A német háborús fegyvereket gyártó vállalatok, mint például a Heckler & Koch, gyártottak sportpuskákat is, és ezek főleg a tűzüzemmódban különböznek a háborús fegyverektől. A más vámtarifaszám alá besorolt polgári lőfegyverek között több nem biztosít automatikus tűzkész-állapotot úgy, mint a géppuskák vagy a rohampuskák. Azonban gyakran ugyanolyan tüzeléshez illeszkedő kaliberrel bírnak, mint a háborús fegyverek, és külsőleg is sok esetben a katonaság számára kifejlesztett puskákra hasonlítanak. A gyorstüzelés nélküli pisztolyok és a revolverek pedig nem minősültek háborús fegyvereknek.

2023 elején a német sajtóhírekben szerepelt, hogy lehet olyan német gyártócég, amely maga ugyan már nem szállítja a szankcionált termékeit Oroszországba, hanem egy török cég vette át tőle a szállítási tevékenységet, így pedig előfordulhat, hogy a német fegyvergyártó vállalat megsértette az uniós embargót, és az ügy

büntetőjogi szankciót is maga után vonhat a német érintettek számára.

A Smart Impex GmbH írásos megkeresésre azt írta, hogy jelenleg vizsgálják az állításokat, de szerintük nem sértették meg a szankciókat. Újságírók szerint azonban csak a „nyomok" eltüntetése a céljuk, így eladják a részvényeket, megváltozik a társaság részvényesi struktúrája, éppen ezért az eset kapcsán hamar megkeresték az illetékes kölni ügyészséget, hogy folyik-e nyomozás a Smart Impex GmbH-val kapcsolatban.

A nyomozók üzlethelyiségeket és magánlakásokat kutattak át, és a sajtóhírek szerint vizsgálat indult annak tisztázására, hogy a fegyvercégben szereplő érintettek szándékosan megkerülték-e az Oroszországgal szembeni uniós szankciókat azon a módon, hogy – legalábbis a feltételezések szerint – egy törökországi cégen keresztül elektromos alkatrészeket szállítottak Oroszországnak. Az ügynek utánajáró újságírók szerint a feltételezett becsült kereskedelmi volumen meghaladja a 15 millió dollárt. Az ilyen lehetőség révén nyugati technológiával gyarapíthatók az orosz hadifegyverkészletek, és több vállalat számára – Németországban is – az orosz háború jó üzletnek tűnhet.

A török AZU International cég, amelyen keresztül állítólag az üzletet bonyolítják, Isztambulban található, és néhány héttel a háború kezdete után alapították.

Az AZU alapítója és ügyvezetője is ugyanaz, aki a német Smart Impex GmbH ügyvezető igazgatója és részvényese (ezért is van jelentősége azoknak a gyors vállalati struktúraváltoztatási lépéseknek, amelyek már a gyanú fölmerülésével, illetőleg a nyomozás vizsgálati szakaszba lépése előtt megtörténhettek). 2022-ben a török cég több mint 20 millió dollár értékben szállított árut Oroszországba.

Németországban, ha egy vállalat (jogi személy) vezetője az ügyészségi vád szerint tudatosan, illetve szándékosan sértette meg a tilalmi normát, a külgazdasági törvény (AWG) megsértése nevezetesen az AWG 18. § (1) bekezdése szerinti bűncselekménynek minősül, és az előírás szerint 3 hónaptól 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Volt olyan eset, hogy egy német vállalkozót hét évnyi börtönbüntetésre ítéltek a törvény többszörös megsértése miatt. Ami az eset kapcsán fölmerülhet, az a Tanács 2014. július 31-i 833/2014/EU rendeletével (az Oroszország elleni európai uniós szankciókról szóló rendelettel) kapcsolatos törvénysértés miatt büntetőeljárás kezdeményezése.

A konkrét nyomozási ügy tanulságos, és annak a lehetőségét mutatja, hogy a korábbi európai gyakorlat – legalábbis részben – folytatódik. Ugyanis ha a számokat nézzük, Németország és Franciaország együtt összesen 273 millió euró értékű nehézfegyverzettel látta el 2014 után Oroszországot, és ezt az oroszok valószínűleg Ukrajnában használják fel – derült kiegy tavalyi elemzésből. A németek és főleg a franciák fegyvereket, köztük bombákat, rakétákat és más fegyvereket szállítottak le annak ellenére, hogy 2014-ben az EU-ban fegyverszállítási embargót vezettek be.

Az Európai Bizottság tavaly kénytelen volt bezárni a „kiskapuk" egy részét, miután kiderült, hogy legalább tíz uniós tagállam csaknem 350 millió euró értékű nehézfegyverzetet exportált addig az oroszoknak (és ennek mintegy 78 százalékát német és francia cégek szállították).

A Smart Impex GmbH mostani esetét alapul véve pedig – a bűncselekmény gyanúja miatt már nyomozó ügyészség feltételezése szerint – egy német fegyvergyártó vállalat egy másik NATO-tagállam, az ugyanakkor nem európai uniós tag Törökország egyik vállalatát használhatja, illetve használhatta fel arra, hogy a háborút közvetlenül elindító oroszoknak mégis le tudjanak szállítani fegyvereket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!