Orbán Viktor: Van megoldás a migrációra, csak az EU ezt nem akarja megvalósítani

ORBÁN Viktor; ÓDOR Lajos; MORAWIECKI, Mateusz; FIALA, Petr, V4-csúcs Pozsonyban
Pozsony, 2023. június 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országok (V4) kormányfőivel tartott sajtótájékoztatón, a csúcstalálkozójukon Pozsonyban 2023. június 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
A migrációra van megoldás, csak az EU ezt a megoldást nem akarja megvalósítani - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Pozsonyban, a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) miniszterelnökeinek találkozója utáni közös sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A magyar miniszterelnök az illegális migrációval kapcsolatban leszögezte: ebben az ügyben a magyar álláspont változatlan. Arra az lehetne a megoldás - amit egyébként a magyar törvények is kimondanak -, hogy ha valaki benyújt egy belépési kérelmet az Unió területére, amíg azt a kérelmet el nem bírálták, az adott személynek fizikailag az európai határokon kívül kell lennie.

Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országok (V4) kormányfőivel tartott sajtótájékoztatón, a csúcstalálkozójukon, Pozsonyban, 2023. június 26-án Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

- hangsúlyozta Orbán Viktor. Hozzátette: az EU ezt a döntő lépést nem hajlandó megtenni, és sajnos az Európai Bizottság új migrációs javaslata sem érte el ezt a célt, ezért ebben az ügyben tovább kell harcolni.

A miniszterelnök az Európai Bizottság által most felvázolt - a migrációval is foglalkozó - költségvetési módosítási javaslattal kapcsolatban megjegyezte: az a pénz, amit az EB ebben a migráció elleni küzdelemre elkülönít, nevetséges.

- szögezte le Orbán Viktor, hozzátéve: egy komolyan vehető javaslatra van szükség az EB részéről.
A visegrádi négyek miniszterelnökeinek pozsonyi találkozóján az illegális bevándorlás kezelésének lehetőségein kívül az ukrajnai helyzet és annak következményei, a Nyugat-Balkán kérdése és az EU zöld megállapodása is terítékre került.

Orbán Viktor magyar; Petr Fiala cseh kormányfő; Ódor Lajos, a szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b-j) sajtótájékoztatót tart a visegrádi országok (V4) kormányfőinek csúcstalálkozóján Pozsonyban, 2023. június 26-án Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A balkáni országok európai uniós csatlakozási folyamatát fel kell gyorsítani

A Nyugat-Balkán ügyével kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: az elmúlt héten a régió számos országában járt, és örömmel hallotta, hogy fennmaradt az a közös álláspont, hogy a balkáni országok európai uniós csatlakozási folyamatát fel kell gyorsítani. Elmondta: olyan időszakban vagyunk, amikor a figyelem nagy része Ukrajnára összpontosul, de vannak más problémák is, figyelni kell a Balkánra is, ahol olyan növekvő feszültségek vannak, amelyek kifinomult, komplex megoldást igényelnek, s amelyek kezelése az Unió részéről tele van tévedésekkel és eddig kudarcos volt.

Aláhúzta: egy olyan Balkán-politikára van szükség, amely egyértelmű tagsági perspektívát ad az ott élő népeknek.

Rávilágított: megengedhetetlen, hogy az az érzés alakuljon ki, hogy Ukrajna hamarabb kerülhet be az EU-ba, mint azok az országok, amelyek már évek óta tagjelöltek.

A Nyugat-Balkán EU-csatlakozásra váró államai Forrás: Origo

A téma kapcsán Orbán Viktor reagált arra is, hogy múlt heti kérésének megfelelően a szerb hatóságok hamarosan kiengedik az őrizetből a korábban elfogott három koszovói rendőrt.

- mondta Orbán Viktor.

A zöld átmenet fontos, de azt úgy kell végrehajtani, hogy ne rontsa le a versenyképességet

A miniszterelnök az EU zöld megállapodásáról és annak a versenyképességgel összefüggő hatásairól szólva kijelentette: a zöld átmenet fontos, de azt úgy kell végrehajtani, hogy az ne rontsa le Magyarország és Közép-Európa versenyképességét.

- szögezte le Orbán Viktor.

Magyarország osztozik az Ukrajnából érkező gabona miatti aggodalmakban

A miniszterelnök elmondta: áttekintették az orosz-ukrán háború kérdését is, de - mint mondta - nem az a cél, hogy ez a téma legyen a közös együttműködés középpontjában.

Magyarország osztozik az aggodalmakban Forrás: MTI/Sóki Tamás

Kijelentette: Magyarország osztozik az Ukrajnából érkező gabona miatti aggodalmakban.

"Támogatjuk, hogy Ukrajnából eljusson Európán kívüli célpontjaihoz, de nem támogatjuk, hogy ez a gabona itt maradjon például Magyarországon és tönkretegye a teljes magyar gabonapiacot" - szögezte le Orbán Viktor. A V4-es csoport miniszterelnökeinek pozsonyi találkozójára a június végén befejeződő szlovák V4-es elnökség egyik záróeseményeként került sor. A visegrádi csoport elnökségét Szlovákia után, júliustól Csehország veszi át.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!