A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Nem tudja pontosan, mi van most Oroszországban, de mintha vérszemet kapott volna Zelenszkij

Horizontal orosz ukrán háború
Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója és vezetője a hacosai között, Bahmutban
Vágólapra másolva!
A nemzetközi diplomácia és a közvélemény is feszülten követi az oroszországi eseményeket, az ugyanis akár a háború állását is megfordíthatja.
Vágólapra másolva!

"A hazaárulás kérdésében az elnök erősen téved, mert a Wagner összes harcosa hazafi és senki sem fogja az elnök, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vagy bárki más kérésére feladni magát. Mert nem akarjuk, hogy az ország továbbra is korrupcióban, csalásban és bürokráciában éljen" – hangoztatta a zsoldoscsoport vezetője válaszában, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek címezett. Putyin ígéretét, hogy felelősségre fogja vonatni a lázadókat, Prigozsin nem kommentálta.

Ramzan Kadirov csecsen vezető eközben támogatásáról biztosította az orosz elnököt

és az ország egységét, és azt hangoztatta, hogy a lázadást el kell fojtani.

Közölte, hogy az irányítása alatt álló köztársaságból katonák és nemzeti gárdisták indultak a konfliktusövezetekbe.

Kirill orosz pátriárka felszólította mindazokat, akik fegyvert fogtak a hittestvéreikre, hogy gondolják meg magukat.

Hangsúlyozta, hogy a közös fenyegetettséggel szemben meg kell őrizni az egységet, meg kell haladni a sérelmeket és a személyes ambíciókat.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója és vezetője a harcosai között, Bahmutban. Forrás: AFP/Concord Group

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Telegram-csatornán azt írta, hogy a széthúzás és az árulás nagy tragédiához, egy egyetemes katasztrófához vezet, de a hatalom ezt nem fogja megengedni, és az ellenséget le fogják győzni. Egységre és nyugalomra szólított fel egyebek között az orosz parlament két kamarájának elnöke és több regionális vezető.

A Putyin által bejelentett intézkedések támogatásáról tett bejelentést Gyenyisz Pusilin és Leonyid Paszecsnyik, az Ukrajnától elcsatolt donyecki és luhanszki régió megbízott vezetője is.

Felbátorodhatnak az ukránok?

"Oroszország gyengesége nyilvánvaló. És minél tovább tartja Oroszország a csapatait és zsoldosait a földünkön, annál nagyobb káoszt, fájdalmat és problémákat okoz magának. Ez is nyilvánvaló. Ukrajna képes megvédeni Európát az orosz gonoszság és káosz terjedésétől. Őrizzük meg erőnket, egységünket és hatalmunkat. Minden parancsnokunk és katonánk tudja, mit kell tennie" – reagált Volodimir Zelenszkij arra, hogy a Wagner zsoldoscsoport lényegében puccsot hirdetett az orosz katonai vezetés ellen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Forrás: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara

Jevgenyij Prigozsin Telegram-csatornáján pénteken azt állította, hogy egységeit állítólag az orosz hadsereg megtámadta, lőtte, és ezért az ország katonai vezetését okolta, és bejelentette, hogy „25 ezer embere megy tisztázni a dolgot".

Az Európai Tanács elnöke szerint ez orosz belügy

Ami jelenleg Oroszországban történik, az „világosan orosz belügy", és az EU szorosan figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, kapcsolatban áll a G7-es partnerekkel, valamint az EU-tagországokkal – írta szombati Twitter-bejegyzésében Charles Michel az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke.

A brüsszeli testület vezetője Twitter-bejegyzésében megerősítette továbbá, hogy az EU továbbra is "rendíthetetlenül" támogatja Ukrajnát és az ukrán elnököt, Volodomir Zelenszkijt.

A német kormány felszólította a saját állampolgárait

A moszkvai belváros elkerülésére szólította fel a német állampolgárokat szombaton a német szövetségi kormány.

A külügyminisztérium az Oroszországról szóló frissített utazási tájékoztatójában kiemelte, hogy

az aktuális események miatt kerülendő az Ukrajnával határos valamennyi közigazgatási terület, különösen a rosztovi terület. Moszkvában pedig távol kell maradni a kormányzati és katonai létesítménytől,

és további értesítésig a főváros központi térségét is el kell kerülni. Hozzátették, hogy a biztonsági szervek utasításait mindenképpen be kell tartani.

Mint írták, a tárca eltanácsolja a német állampolgárokat Oroszország meglátogatásától. Kiemelték, hogy a német állampolgárokat és a német-orosz kettős állampolgárokat is fenyegeti az önkényes letartóztatás veszélye.

A kormány sajtószolgálata ugyancsak szombaton közölte, hogy szorosan nyomon követik az eseményeket.

Lengyelország egyeztet a szövetségesekkel

A lengyel vezetés szombat reggel az oroszországi helyzetről konzultált, és egyeztetett a szövetségesekkel is – közölte Andrzej Duda lengyel elnök a Twitteren. A bejegyzés szerint a lengyel államfő Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel és a nemzetvédelmi tárcával folytatott egyeztetést.

– írta meg Andrzej Duda.

Andrzej Duda lengyel elnök Forrás: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak

Az elnökkel egy időben Piotr Müller kormányszóvivő a Twitteren azt írt: az államfő és a miniszterelnök közötti egyeztetés mellett a kormány keretében Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság elnöke konzultált a nemzetvédelmi és a belügyi tárca vezetőivel.

– írta a kormányszóvivő. Lengyelországnak 210 kilométer hosszú közös határa van az Oroszországi Föderáció részét képező Kalinyingrádi területtel.

Nyílt konfliktust emlegetnek a britek

Szombat hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya - állapította meg napi helyzetértékelésében a brit katonai hírszerzés. A londoni védelmi minisztérium által ismertetett hírszerzési tájékoztatás szerint a Wagner magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és szinte bizonyos, hogy biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el - írja a Magyar Nemzet.

Ezek között van az ukrajnai orosz katonai műveleteket irányító központ is. A Wagner további alakulatai a Voronyezsi területen vonulnak észak felé, és ugyancsak szinte bizonyosra vehető, hogy céljuk Moszkva elérése – áll a brit katonai hírszerzés szombati elemzésében.

A szolgálat értesülése szerint nagyon korlátozott azoknak a bizonyítékoknak a köre, amelyek a Wagner és az orosz biztonsági erők közötti összecsapásokra vallanak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!