Kik a háború legnagyobb nyertesei? - videó

Vágólapra másolva!
A szankciók gyökeresen felforgatják a világgazdasági folyamatokat, és vannak, akik sokat veszítenek az átalakuláson, de vannak olyanok is, akik sokat keresnek rajta - jelentette ki a Facebookra feltöltött legújabb videójában Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője. A videóban kifejti, kik keresnek a legtöbbet a háborún.
Vágólapra másolva!

Hortay Olivér a videóban elmondta, hogy a brüsszeli szankciók a legnagyobb fordulatot a gázpiacon eredményezték. Az Európába érkező orosz energia mennyisége megcsappant, ami miatt az LNG-vel, azaz a cseppfolyósított földgázzal kereskedő vállalatok számára új piacokat nyitott.

Ezek a cégek a korábbi években az alacsony árak és a szűk piaci részesedésük miatt jellemzően veszteségesek voltak, tavaly azonban már tetemes profitra tettek szert.

Hortay Olivér hangsúlyozta, hogy

a legnagyobb amerikai LNG-vállalat vesztesége 2021-ben még 2,3 milliárd dollár volt, de 2022-ben már csaknem másfél milliárd dolláros nyereséget termelt.

Hortay arra is kitért, hogy az USA-nak sikerült tartósan helyzetbe hozni a cégeit, és mindezt úgy érte el, hogy hosszú távú gázszerződésekkel 10-20 évre előre biztosította értékesítéseiket.

A legtöbb nagy multinacionális olajvállalat rekordnyereséget ért el 2022-ben. Ezek közül kiemelkedik az amerikai Exxon, ami első nyugati vállalatként volt képes átlépni az 50 milliárd dolláros profitot, illetve a Saudi Aramco, ami tavaly a világ legértékesebb vállalatává vált.

A szakértő szerint több tízmilliárd dolláros nyereségre tettek szert az olajvállalatok, a hétköznapi emberek számára felfoghatatlan profitokról van szó. Hortay szerint a helyzet jó ideig nem fog megváltozni.

Az USA 49 százalékkal több fegyvert exportált 2022-ben, mint egy évvel korábban. Az iparági szereplőket tömörítő szövetség igazgatója pedig néhány hete azt nyilatkozta, hogy a következő három évben az amerikai export további folyamatos növekedésére számít.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!