Máris szánalmasan megbukott az új ukrán parancsnok, a teljes összeomlás szélén Ukrajna

Urajna, Avdiivka
Avdiivka látképe 2024.02.19-én
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 727. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.

 

04:15
február 20, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:19
február 20, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. február 19-én az ukrán-magyar határszakaszon 3791 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3708 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 13 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:27
február 20, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Rendkívül nehéz a helyzet a fronton

A harkovi régió frontvonalánál járt az ukrán elnök. Kijevbe visszatérve Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy rendkívül nehéz a helyzet a fronton, ahol az oroszok maximális tartalékokat halmoztak fel, miközben az ukránok a segélyek késése miatt lőszerhiánnyal küzdenek. A lőszeren kívül leginkább frontvonali légvédelemre és nagyobb hatótávolságú fegyverekre lenne szükségük.

05:44
február 20, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij beszélt a határhelyzetről

"A lengyel határon zajló dolgok nem tekinthetőek normálisnak vagy hétköznapinak. Egyszerű és világos igazságszolgáltatásra van szükség. Mezőgazdasági exportunk mindössze 5%-a halad át a lengyel határon. A valóságban tehát nem a gabonáról szól a helyzet, sokkal inkább a politikáról" - mondta napi videójában az ukrán elnök.
A lengyel fuvarozók és gazdák blokádja miatt jelenleg hat átkelő van zárva. A dorohuski határállomáson mintegy 600 kamion vár arra, hogy elhagyhassa Lengyelországot. 

06:38
február 20, 2024
Vágólapra másolva!

Lőtt sebekkel találtak a disszidált orosz pilótára

Egy spanyolországi mélygarázsban holtan találtak egy orosz helikopterpilótát, aki tavaly átpártolt Ukrajnába. Maxim Kuzminov holttestén 12 lőtt seb voltak. A spanyol nyomozók két gyanúsítottat keresnek, akik egy auval menekültek el. A kocsit egy közeli városban találták meg kiégve.
Kuzminov tavaly augusztusban száéllt le Mi8-as helikopterével Harkovban. Az orosz állami média szerint korábban lelőtte a fedélzeten lévő személyzet két tagját.
Az orosz GRU katonai hírszerző egység tisztjei nem sokkal később az orosz állami televízióban közölték, hogy megkapták a parancsot Kuzminov kivégzésére.
 

07:15
február 20, 2024
Vágólapra másolva!

Reakcióképtelen parancsnokok

A BBC beszélt több Avdiivkából kivonult ukrán katonával. Nyilatkozataikban olyan reakcióképtelen parancsnokokról beszéltek, akik visszautasították csapataik kétségbeesett visszavonulási kérését, amikor már körülvették őket az orosz erők. Amikor végre megérkezett a parancs, azt mondják, már késő volt, és teljesen bekerítették őket.

08:00
február 20, 2024
Vágólapra másolva!

Svéd segítség

Svédország kedden 7,1 milliárd svéd korona ( kb.: 630 millió euró) értékű katonai segítséget jelent be Ukrajnának a Dagens Nyheter svéd hírügynökség szerint.

08:44
február 20, 2024
Vágólapra másolva!

Amerikai fegyverek

Az NBC News a Fehér Ház két meg nem nevezett tisztviselőjére hivatkozva azt közölte, hogy az amerikai adminisztráció hajlandó nagy hatótávolságú ATACMS-rakétákat küldeni Ukrajnába, ha a Kongresszus jóváhagyja az új, 60 milliárd dolláros segélycsomagot.

A jelentés akkor érkezett, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Oroszország kihasználja az Ukrajnának nyújtott segélyek késedelmét. A küldeni tervezett rakéták maximális hatótávolsága 300 km, jellemzően kazettás bombákkal szereltek, amivel az ukránok csapást tudnának mérni a Krímre.


 

09:28
február 20, 2024
Vágólapra másolva!

800 kanadai drónt kap Ukrajna

Kanada több mint 800 darab SkyRanger R70 többfeladatos drónt adományoz Ukrajnának – közölte Bill Blair, Kanada védelmi minisztere. Az ontariói Waterloo állambeli Teledyne-ből származó drónok értéke több mint 95 millió kanadai dollár.


 

10:25
február 20, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb katonai támogatást kért az ukrán kormányfő Japánban

Bár nyugati szövetségesei eltökélten támogatják, Ukrajnának további fegyverekre van szüksége, elsősorban légvédelme erősítése érdekében - jelentette ki az ukrán miniszterelnök kedden Japánban, hozzátéve: reméli, hogy a hazájának szánt újabb amerikai segélycsomagot nemsokára jóváhagyja az Egyesült Államok törvényhozása.

    "Az európai országok és az Egyesült Államok maradéktalanul támogatnak bennünket, még soha nem utasították vissza a kéréseinket" - mondta sajtótájékoztatóján Denisz Smihal, de felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország az utóbbi időben intenzívebbé tette Ukrajna elleni légitámadásait, "a levegőben fölényre tett szert, ennek pedig sajnos vannak következményei a fronton", és Kijevnek nagy hatótávolságú rakétákra van szüksége.
    Hozzátette, hogy az F-16-os harci repülőgépek hadrendbe állítása jelentős könnyebbséget jelent majd Ukrajnának.

11:09
február 20, 2024
Vágólapra másolva!

EU-s hadsereg

Hadja Lahbib belga külügyminiszter arra szólította fel az EU-t, hogy alakítson ki saját hadsereget az orosz agresszió miatti növekvő feszültség közepette.

11:39
február 20, 2024
Vágólapra másolva!

Cseh vezérkari főnök: A háború kimenetele előrejelzi, milyen világban fogunk élni

 A hadseregtábornok szerint Csehország továbbra is minden eszközzel támogatja az Oroszország által megtámadott Ukrajnát, és folytatja a fegyverszállításokat is.
    Karel Rehka hangsúlyozta: meg kell erősíteni a cseh hadsereg harcképességét, 

a NATO tagság nem menti fel az egyes országokat azon feladat alól, hogy erős nemzeti hadsereget építsenek ki.


    Vlagyimir Putyin orosz államfő - fejtette ki a cseh vezérkari főnök - igyekszik meggyőzni a Nyugatot, hogy az ukrajnai háború őt nem érinti, ezért nem érdemes Kijevet támogatni. "Nos ennek az ellenkezőjét fogjuk tenni, mégpedig minden erőnkből" - szögezte le a cseh katonapolitikus. Úgy vélte, egyáltalán nem biztos, hogy Oroszország a jövőben nem intéz támadást Csehország és szövetségesei ellen. "Ezért intenzíven folytatnunk kell védelmi képességeink megerősítését, elrettentési képességeink fokozását kollektíve és egyéni szinten is" - mutatott rá Karel Rehka.    

Oroszország szerinte nem érte el céljait Ukrajnában, komoly emberi és anyagi veszteségeket kénytelen elkönyvelni. 

Méltatta Ukrajna erőfeszítéseit, illetve a Nyugat által nyújtott támogatást. "A támogatásnak folytatódnia kell. A háború eredménye előrejelzi, milyen világban fogunk élni a jövőben" - húzta alá a cseh vezérkari főnök.
    Jana Cernochová cseh védelmi miniszter az értekezleten elmondta, hogy hétfőn videokonferencia keretében megbeszélést folytatott ukrán partnerével, Rusztem Umerovval a cseh lőszerszállítások folytatásáról Ukrajnába, illetve a cseh és az ukrán hadiipari cégek együttműködésének fejlesztéséről. (MTI)

12:35
február 20, 2024
Vágólapra másolva!

Késnek az Ukrajnának szánt bolgár tankok

A száz bolgár harckocsi szállítása Ukrajnába késik, mivel a bolgár védelmi minisztérium arra kéri a NATO-t, hogy fedezze a szállítás költségeit - jelentette február 20-án az Euractiv, bolgár törvényhozókra és tisztviselőkre hivatkozva.

 

13:31
február 20, 2024
Vágólapra másolva!

ENSZ vizsgálatot kér Ukrajna a hadifoglyok kivégzése miatt

Dmytro Lubinets ukrán ombudsman ma bejelelentette, hogy az ENSZ-hez és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságához (ICRC) fordult, hogy vizsgálják ki az ukrán hadifoglyok kivégzését az avdijivkai Zenit erődítménynél.

 

14:02
február 20, 2024
Vágólapra másolva!

Sínekre öntötték a lengyel gazdák az ukrán gabonát - videó

Lengyel gazdák az Európai Unió mezőgazdasági politikája, többek között a vámmentes ukrán terményimport ellen tüntettek a délkelet-lengyelországi Medykában lévő lengyel-ukrán vasúti határátkelőn.

 

14:37
február 20, 2024
Vágólapra másolva!

Öt halott a Szumi elleni orosz támadásban

Ötre emelkedett a ma kora reggel a Szumi területen lévő Nova Sloboda község ellen elkövetett orosz támadás halálos áldozatainak száma - jelentette a regionális katonai közigazgatás.

 

 

15:52
február 20, 2024
Vágólapra másolva!

Nikopolt támadták az oroszok

Az orosz erők február 20-án csapást mértek Ukrajna dnyipropetrovszki régiójában Nikopol körzetére, három lakos megsebesült - jelentette Szerhij Liszak, a régió kormányzója.

17:04
február 20, 2024
Vágólapra másolva!

Keddre virradóra is dróntámadások érték Ukrajnát

A keddre virradó éjszaka folyamán újabb orosz dróntámadások érték Ukrajna északi és középső területeit a helyi hatóságok jelentései szerint.


Egy lakóépületbe csapódó Lancet drón következtében kedd reggel egy anya, két fia és két rokonuk halt meg az észak-ukrajnai Szumi megyében a regionális katonai közigazgatás Telegram csatornáján közzétett közlemény szerint.
Az ukrán hadsereg korábbi jelentése alapján Oroszország az éjszaka folyamán 23 Sahíd típusú drónt indított, de a légvédelem mindegyiket megsemmisítette, többek között a közép-ukrajnai Poltavai terület felett.
    

A regionális katonai közigazgatás vezetője szerint viszont a Poltavai terület Kremencsuk körzetében, ahol egy olajfinomító is található, egy "ipari létesítmény" az éjszaka folyamán dróntámadás következtében kigyulladt. A közleményben nem részletezték, hogy milyen típusú drónokról volt szó, és hogy a tüzet találat vagy a lelőtt támadó eszköz darabjai okozták-e.

17:59
február 20, 2024
Vágólapra másolva!

Az EU 83 millió eurós humanitárius segélyt nyújt az Ukrajnában és a Moldovában élő menekülteknek

Az Európai Bizottság a 2024-es évre első összegként 83 millió euró (mintegy 31,5 milliárd forint) humanitárius segélyt különített el az ukrajnai háború által érintett, Ukrajnában és Moldovában élő menekültek támogatására - közölte kedden az uniós testület.
 

A Brüsszelben kiadott közlemény szerint Oroszország célzott támadásai Ukrajna kulcsfontosságú energetikai és polgári infrastruktúrája, például kórházak, iskolák és elektromos hálózatok ellen jelentősen akadályozzák az embereket az alapvető szolgáltatások igénybevételében.
 

"Minden újabb támadással újabb ukránok válnak hajléktalanná, szorulnak segítségre és elszállásolásra a téli körülmények között" - írták. Becslések szerint jelenleg 14,6 millió embernek van szüksége humanitárius segítségre Ukrajnában - tették hozzá.

18:34
február 20, 2024
Vágólapra másolva!

Donyeck és Avgyijivka környéki előrenyomulásról számolt be az orosz védelmi minisztérium

Donyecknél és Avgyijivkánál (oroszul: Avgyejevka) kedvezőbb állásokat foglaltak el az orosz erők az elmúlt nap folyamán, miközben négy frontszakaszon tíz ukrán rohamot és ellentámadást vertek vissza - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.
 

A tárca szerint négy-négy ukrán ellentámadás a kupjanszki és az avgyijivkai frontszakaszon hiúsult meg. A tájékoztatás szerint az ukrán fél a harcérintkezési vonal mentén csaknem 1180 katonát veszített, akik közül a legtöbben, mintegy 425-en Avgyijivka körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

19:48
február 20, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin: Teljesen orosz ellenőrzés alá került a Dnyeper bal partja Herszonban

Orosz ellenőrzés alá került Krinki település a Dnyeper bal partján, Herszon megyében, ahol az ukrán hadsereg hídfőállás kiépítésével próbálkozott - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor kedden fogadta Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert.
 

"Mihail Jurjevics (Tyeplinszkij vezérezredes) jelentette, hogy ez a település (.) teljesen a mi ellenőrzésünk alatt áll, kiépült ott a szükséges védelem" - mondta Putyin.

Azt mondta, hogy négy-öt ukrán katona bujkál még a környéken, akinek felajánlották a megadás lehetőségét.
 

21:04
február 20, 2024
Vágólapra másolva!

Moszkva nem tervezi atomfegyver világűrbe telepítését

Oroszország nem tervezi nukleáris fegyverek telepítését a világűrbe, ellentétben amerikai tisztségviselők állításával - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, amikor kedden fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz elnök.
 

"Nálunk nincs olyan, hogy nukleáris fegyvert telepítünk az űrbe, és a nukleáris fegyver valamilyen más elemeit használjuk a műholdak ellen, vagy hogy olyan mezőket hozunk létre, amelyek lehetetlenné teszik a műholdak hatékony működését. Nincs ilyen nálunk, és ők tudják, hogy nincs, de ennek ellenére lármát csapnak" - mondta a miniszter.

04:50
február 21, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről