Európai uniós országot is megtámadhatnak az oroszok a bejelentésük szerint, ha bevonulnak a NATO-csapatok Ukrajnába

Vágólapra másolva!
A NATO-katonák Ukrajnában képeznék ki az ukrán katonákat, valamint a nyugat-ukrajnai légtérnek a NATO által történő légvédelme is szóba került - a legnagyobb német napilap szerint.
Vágólapra másolva!

A Bild című német napilap arról írt, hogy már konkrét terveik vannak a háborúpárti országoknak, hogyan avatkozzanak be az orosz–ukrán háborúba. 

Szóba került többek között, hogy 

  • az ukrán katonákat a NATO képezné ki, ráadásul Ukrajnában, 
  • konkrét tervek vannak a fegyver- és lőszerellátás ukrajnai logisztikájára vonatkozóan, 
  • és folyamatosan tervezik, hogy a NATO hogyan vehet részt a nyugat-ukrajnai légtér védelmében 

írta a legnagyobb példányszámú német napilap.

– Litvánia készen áll arra, hogy része legyen egy olyan Franciaország által vezetett koalíciónak, amely ukrán területen folytatna kiképzést

– jelentette be pénteken Gabrielius Landsbergis, Litvánia külügyminisztere, aki szerint ez nem harci küldetés lenne, de biztosítaná, hogy a katonai kiképzést hatékonyabban és a harcokhoz közelebb hajthassák végre. Ezzel az állásponttal Nico Lange, a Müncheni Biztonsági Konferencia katonai szakértője is egyetértett. Tegyük hozzá: ez minden normális ember szerint éppen hogy harci küldetés.

Ukajna, aknavető
Kiképzésen lévő ukrán katona lő egy aknavetővel

Nem szabad félresöpörni ezt a kérdést. Több értelme van és gazdaságosabb is, ha Ukrajnába küldünk kiképzőket.

Több NATO-állam, köztük Nagy-Britannia, Kanada és Észtország is kész arra, hogy a jövőben ne csak az ukrán határra, hanem azon túlra is szállítson fegyvereket. Lettország volt védelmi minisztere, Artis Pabriks pedig nemrég megerősítette:

Ha lenne koalíció, a baltiak támogatnák. Elegünk van a Nyugat félelméből és abból, hogy képtelen szembeszállni az orosz zsarnoksággal.

Artis Pabriks lett védelmi miniszter az Egyesített Expedíciós Erők (JEF) tagjainak találkozóján beszél Edinburgh-ban 2022. november 10-én (Fotó: AFP/Andy Commins)

Pabriks szerint a balti katonák feladatokat vállalhatnának a lembergi régióban és aknamentesítést a felszabadított területeken. Ami a légvédelmet illeti, Lengyelország egy koalíción dolgozik Nyugat-Ukrajna kiterjesztett légvédelmére, de a Bild információi szerint egyelőre erről sincs még döntés. 

A NATO-államok Ukrajnával kapcsolatos terveivel az a probléma, hogy ehhez engedélyt kellene kapniuk az Egyesült Államoktól is, de ez eddig még nem történt meg.

A balti államokhoz csatlakozó háborúpárti országok nem veszik komolyan, amire már Vlagyimir Putyin orosz elnök és az orosz vezérkar is többször felhívta a figyelmet, miszerint ha a Nyugat beavatkozik az orosz–ukrán háborúba, akkor az orosz hadsereg legitim célpontnak tekint bármely beavatkozó országot. Vlagyimir Putyin jelezte, hogy nem riadna vissza a nukleáris arzenál bevetésétől sem - írja a Magyar Nemzet.

Az orosz-ukrán háborús élő közvetítésünk ide kattintva érhető el. Ahogy az Origo is beszámolt róla, váratlan üzenetet küldött Oroszország. Kitör a harmadik világháború, ha a NATO az orosz csapatokat megtámadja, Medvegyev teljesen nyíltan beszélt erről. Elrettentő légicsapások mellett Kelet-Ukrajnában nyomulnak az oroszok. 

Közben a nyugati országok a sorkatonaság bevezetését tervezik, ami nyilvánvalóan annak az előkészítése, hogy besorozott fiatalokat küldjenek háborúzni Ukrajnába.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről