Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Drámai hírek jönnek Ukrajnából, brutális, amit Bidentől követel Zelenszkij

Vágólapra másolva!
Ukrajna nyomást gyakorol az Egyesült Államokra, hogy az szüntesse meg az ATACMS-csapások tilalmát és bombázhassanak mélyen Oroszországban lévő célpontokat is.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok az év elejétől biztosít Ukrajnának nagy hatótávolságú ATACMS rakétákat, de szigorú szabályok mellett. Azokkal nem támadhatnak Oroszországon belül célpontokat, csak szuverén területen használhatják őket, ami magában foglalja az oroszok által elfoglalt területeket is. 

Hetekkel az amerikai döntés után, amely lehetővé tette Ukrajna számára, hogy az Egyesült Államok által szállított fegyverekkel orosz területeket is támadhassanak, az ország némi sikerrel megállította Oroszország előrenyomulását az északkeleti front mentén, de 

a katonai parancsnokok a nagy hatótávolságú rakétákra vonatkozó korlátozások feloldását követelik.

ATACMS rakétarendszerek. Fotó: AFP  by Handout / South Korean Defence Ministry.

A romló harctéri körülmények arra kényszerítették az Egyesült Államokat, hogy engedélyezzék Ukrajnának, hogy a nyugatról szállított tüzérségi és rakétarendszereket a keleti Harkov városának védelmére használja, olyan határvidékeket célozva, ahol a Kreml erői gyülekeznek. A hatás gyors volt: Az ukrán erők visszaszorították az orosz állásokat és időt nyertek arra, hogy jobban megerősítsék saját állásaikat, sőt kisebb támadásokat is indítottak - írja az AP News. A parancsnokok azonban azt mondták, hogy a nagy hatótávolságú irányított rakéták, például az ATACMS rakéták használata nélkül meg van kötve a kezük.

Célba vehetnénk (az orosz) dandárparancsnoki pontokat és az egész északi csoportosulást, mert ezek 100-150 kilométerre vannak a frontvonaltól

 - mondta Hefastus, a Harkov környéki tüzérségi parancsnok, aki a hívójelét használja (a megkérdezett ukrán parancsnok azzal a feltétellel nyilatkozott, hogy csak a hívójelét használják).

Az Egyesült Államok pénteken egy újabb engedményt tett Ukrajnának, ami nagyobb térségre kiterjedő ellencsapásokat tesz lehetővé. A Biden-kormányzat azonban nem oldotta fel azokat az Ukrajnára vonatkozó korlátozásokat, amelyek megtiltják az amerikaiak által biztosított ATACMS-ek használatát orosz területen belüli csapásokhoz.

Sajnos még mindig nem tudjuk támadni az orosz repülőtereket és a repülőgépeiket. Ez a probléma

 - mondta a hónap elején Jehor Csernyijev, az ukrán parlament nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának elnökhelyettese.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy az Ukrán Állambiztonsági Igazgatóság tíz tisztje szerint Zelenszkij személyi testőre puccsot hajtott végre. Egy cikkben összefoglaltuk, hogy Oroszország egyre félelmetesebb fegyvereket szerez be és egy nagyszabású háborúra készülhet fel. Ahogy az Origo is beszámolt róla, Putyin elmondta, mi fog történni, ha a Nyugat megtámadja Oroszországot. Arról is írtunk korábban, hogy a holland légierő parancsnoka egy konferencián elmondta, hogy várhatóan mikor kapja meg tőlük Ukrajra a beígért F-16-os vadászgépeket. Néhány napja leközöltük, hogy hatalmas problémát jelent a NATO szemszögéből, hogy teljes támogatást ígért Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz Kim Dzsongun, az atomfegyverrel rendelkező Észak-Korea vezetője.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről