Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Háborús őrülete bukása után Macron teljesen kétségbeesett: már a francia válogatottal akar kampányolni

Kylian Mbappé, Eb 2024, francia válogatott
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
A francia futballválogatotton keresztül kezdett kampányolni Emmanuel Macron francia elnök. Az utóbbi napokban három focista is megszólalt, és arra szólított fel, hogy senki ne szavazzon a szélsőségesnek nevezett jobboldalra, a Nemzeti Tömörülésre. Érdekes módon a gyújtogató, Párizst lángba borító antiszemita szélsőbaloldallal nincs problémájuk. Azt, hogy a kampány mögött Macron van, az is bizonyítja, hogy több embere azonnal csatlakozott hozzá.
Vágólapra másolva!

Marcus Thuram, Ousmane Dembélé és nemrég Kylian Mbappé is megszólalt, kivétel nélkül Marine Le Pen Nemzeti Tömörülését támadták, amivel nyilvánvalóvá vált, hogy a többnyire második generációs migránsfocisták Macront vagy a Mélenchon-féle antiszemita szélsőbaloldalt támogatják. 

FRANCE - PORTRAIT OF JEAN LUC MELENCHON
jean luc Mélenchon
Jean-Luc Mélenchon
 Fotó: Hans Lucas via AFP 

Az, hogy esetleg Mélenchon és a mindenütt rombolást, kiégett autókat, felgyújtott épületeket maguk mögött hagyó fekete inges kommunista alakulatai lennének a szélsőség, meg sem fordult a fejükben. 

Sőt, nemcsak Mélenchon, hanem Macron emberei is megszólaltak, mind Gabriel Attal (Macron most bukott miniszterelnöke) mind Édouard Philippe (Macron 2020-ban megbukott miniszterelnöke) helyeselték, sőt éltették a focisták nyilatkozatait.    

Elsőként Ousmane Dembelé szólította fel a franciákat, hogy „menjenek el szavazni az előrehozott választásokon.” Ő még beérte ezzel a többféleképpen is értelmezhető felszólítással,  de az őt követő Marcus Thuram, az 1998-as világbajnokságot nyert Liliam Thuram fia már semmi kétséget nem hagyott a focisták politikai hovatartozását illetően. Thuram konkrétan a Marine Le Pen vezette „Nemzeti Tömörülés” ellen foglalt állást. „Mint állampolgár, harcolni kell a „Nemzeti Tömörülés” ellen, hogy ne jusson hatalomra”-mondta Liliam Thuram fia.       

francia válogatott foci football
A francia válogatott
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Andrzej Iwanczuk/NurPhoto

Majd Macron nagy kedvence, Kylian Mbappé is megtörte a hallgatást. Alig néhány órával azelőtt, hogy a francia válogatott az EB első mérkőzésén Ausztria ellen lépett pályára, a Real Madrid újdonsült játékosa megjelent egy sajtótájékoztatón, ahol ezt mondta:  

Hazánk történelmének egy nagyon fontos pillanatában vagyunk, és szeretnék minden emberhez és különösen a fiatalabb generációhoz szólni. A szélsőségek a hatalom kapujában állnak. Mindenkit arra kérek, hogy menjen el szavazni. Remélem, hogy a hangomnak minél nagyobb súlya lesz. Azonosulnunk kell hazánk értékeivel, a toleranciával és a tisztelettel. Minden szavazat számít, és remélem, hogy július 7-én is büszkén viselhetjük majd a (francia csapat) mezét.

Mintha egy jól összehangolt médiatámadásról lenne szó, amelynek az a célja, hogy gyengítsék Marine Le Pent és a Nemzeti Tömörülést.

Marine Le pen
Marine Le Pen
Fotó: UMIT DONMEZ / Anadolu via AFP/UMIT DONMEZ

Gabriel Attal miniszterelnök az elsők között szólalt fel. Az RTL-nek adott interjújában méltatta Mbappé megjegyzéseit, akárcsak Édouard Philippe volt miniszterelnök is, aki teljes mértékben  „egyetértett” a francia csapatkapitánnyal. De ugyanígy tett Sylvain Maillard is, Macron pártjának bukott frakcióvezetője, Éric Dupont-Moretti igazságügyi miniszter, és Amélie Oudéa-Castéra, a sportért és az olimpiai játékokért felelős miniszter is. 

Egyetérthetünk azzal, hogy a június 9-i választásokon csúfos vereséget szenvedő francia kormányzati szereplők a focisták népszerűségén keresztül próbálnak visszakapaszkodni, és olcsó támogatásra szert tenni.

 

A Nemzeti Tömörülés több vezetője, bár Kylian Mbappé a „szélsőségesek" közé sorolta őket, egyáltalán nem érezte úgy, hogy ez az üzenet nekik szólna.

 Sem én, sem a pártom nem érzi magát érintettnek a "szélsőséges" szó miatt

- mondta Laurent Jacobelli, a Nemzeti Tömörülés szóvivője. Hasonlóan nyilatkozott Julien Odoulé is, a Nemzeti Tömörülés képviselője, aki szerint a „sztár nem hozzájuk szólt, ráadásul ők képviselik a francia emberek többségét, köztük sok fiatalt. „Osztom (Mbappé) ellenszenvét a szélsőségességgel és az olyan megosztó eszmékkel szemben, mint a terrorizmus és az antiszemitizmus, amit Mélenchon úr és pártja képviselnek… Osztom az erőszak elutasítását, amely a szélsőbaloldal és az új Népfront jellemzője" - mondta ironikusan.

Sébastien Chenu, a Nemzeti Tömörülés alelnöke, aki „önmérsékletre" szólított fel, majd így nyilatkozott:

A szavazóink közül sokan a francia válogatottnak szurkolnak, és kedvelik Mbappét, épp ezért nem várom tőle, hogy leckéket adjon nekünk politikából. Véleményéhez joga van, de nem várom, hogy olyan emberek, aki szerintem nem értenek (a politikához) idejöjjenek és kioktassák a franciákat.

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről