Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Fiatalok luxusjachtról lőttek fel tűzijátékot, ezzel óriási erdőtüzet okoztak

erdőtűz, görögország
A tűzoltók megosztották ezt a fotót, de nem világos, hogy ez volt-e az incidensben érintett jacht.
Vágólapra másolva!
Tizenhárom embert letartóztattak a görögországi Hidra szigetén keletkezett erdőtűz után, amelyet a hatóságok szerint egy jachtról indított tűzijáték okozott. A pénteki tűzvész az Athéntól délre fekvő, híres turistasziget egyetlen fenyőerdőjét égette fel - írták a hatóságok a Facebookon.
Vágólapra másolva!

A BBC beszámolója szerint mostanra sikerült ellenőrzés alá vonni az erdőtüzet, megfékezni a lángokat, de nehezen. 

Mivel a tengerpartra nem vezet út, a tűzoltóknak a tengeren keresztül kellett megközelíteniük az égő erdőt, miközben a helikopterek a levegőből vízzel oltottak.

A görög tűzoltóság szombaton közleményben közölte, hogy mind a 13 ember jachton tartózkodó ember görög állampolgár, és vasárnap megjelennek az ügyészségen.  A tűz oka felháborodást váltott ki Görögországban, ahol már egyébként is több erdőtűzzel küzdenek a tomboló forróság miatt.

Fel vagyunk háborodva, hogy egyesek ilyen felelőtlenül tűzijátékot lőnek egy fenyőerdőbe

- mondta Giorgos Koukoudakis, Hidra polgármestere az ERT görög televíziónak. A közösségi médiában is sokan elítélték az esetet: "gazdag emberek, akiknek több pénzük van, mint eszük".

Küzdenek a forrósággal

Görögországban kedd óta fokozott riadókészültség van érvényben az erdőtüzek miatt, és a hatóságok nehéz nyárra készülnek, mivel a szárazság, az erős szél és a magas hőmérséklet továbbra is fennáll. Pénteken egy 55 éves önkéntes tűzoltó belehalt sérüléseibe, amelyeket a Peloponnészosz-félszigeten, a déli Ilia régióban keletkezett tűzvészben szerzett.
Görögországban gyakoriak a nyári erdőtüzek, és a tudósok a szélsőséges időjárási események, köztük a hőhullámok gyakoribbá és intenzívebbé válását az éghajlatváltozással hozzák összefüggésbe. Az országnak azonban a gyújtogatókkal is gondja van, tavaly augusztusban legalább 79 embert tartóztattak le halálos erdőtüzek miatt. 

Az év elején Görögország szigorította a gyújtogatókra vonatkozó törvényeket, amelyek értelmében az elkövetők akár 20 év börtönbüntetést és 200 000 eurós (169 000 font; 213 850 dollár) bírságot is kaphatnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről