Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Putyin bejelentette Oroszország békefeltételeit

Vágólapra másolva!
Az oroszok, a kínaiak és az Egyesült Államok elnöke nélkül megrendezett svájci békekonferencia előtt Vlagyimir Putyin megfogalmazta az Ukrajnával folytatott háború befejezésének feltételeit. Ez az orosz elnök "valódi békeajánlata".
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök június 14-én az orosz külügyminisztériumi vezetőkkel tartott megbeszélésen ismertette az ukrajnai háború befejezésének a feltételeit. A találkozóra a svájci békekonferencia előestéjén került sor, ahova az orosz elnök nem kapott meghívást, Kína nem vesz rajta részt, akárcsak az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden sem.

Hot war continues around Bakhmut
Fotó: Anadolu - AFP

 

Ezek Putyin fő követelései:

  • Ukrajnának be kell jelentenie a csapatok teljes kivonását a donyecki, luhanszki, herszoni és zaporizzsjai területekről, és meg kell kezdeni a tényleges csapatkivonást. Ez a feltétele a tűzszünetnek és a tárgyalások megkezdésének. Ezen régiók közigazgatási határain belüli területekről beszélünk, nem csak az orosz csapatok által elfoglalt területekről.
  • Ukrajnának hivatalosan ki kell jelentenie, hogy lemond a NATO-csatlakozási terveiről.
  • Ukrajnának el kell ismernie a Krím, Szevasztopol, Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiók orosz fennhatóságát. 
  • Mindezt nemzetközi megállapodások formájában rögzíteni kell.
  • Az Oroszország elleni nyugati szankciókat meg kell szüntetni.
    Putyin szerint ez nem befagyasztaná a konfliktust, hanem a háború "végleges lezárásához" vezetne.

Putyin hozzátette, hogy ha Ukrajna és a nyugati országok elutasítják a "valódi békejavaslatot", akkor ők lesznek felelősek a konfliktus folytatódásáért.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Fotó: Anton Vaganov / POOL / AFP)

Korábban beszámoltunk arról, hogy Oroszország új szövetségeseivel tárgyal, ez fordulatot hozhat a háborúban. Közben Ukrajna szövetségesei nyáron megkezdik a pusztító fegyverek szállítását a frontra. Putyin rettegett szövetségese pedig bejelentette, hogy készen áll az atomfegyverek bevetésére. Az orosz-ukrán háborús élő közvetítésünk ide kattintva érhető el.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről