Kigyulladt egy repülőgép kereke felszállás közben Floridában - videó

Vágólapra másolva!
Az American Airlines repülőgépének kereke pillanatokkal a felszállás előtt kigyulladt. A légitársaság közlése szerint 174 utas és hat fős személyzet tartózkodott a fedélzeten, senki sem sérült meg.
Vágólapra másolva!

Az American Airlines egyik repülőgépének felszállás közben kilyukadt a kereke és füst szállt fel a gépből. Az incidens akkor történt, amikor a Boeing 737-800-as a Tampa nemzetközi repülőtérről az arizonai Phoenix Sky Harbor nemzetközi repülőtérre tartott szerda reggel. 

Az incidensről készült felvételeken látszik, hogy az American Airlines gépe úgy gurul a kifutópályán, hogy a jobb kereke lángol. 

A videón látszik, hogy a gép gumiabroncsai füstölnek, miközben a kerékdarabok széthullanak a kifutópályán. 

Az American Airlines közölte, hogy az incidenst követően az utasokat biztonságosan leszállították a gépről és busszal visszavitték őket a terminálhoz. 

A légitársaság közlése szerint 174 utas és hat fős személyzet volt a fedélzeten. Senki sem sérült meg az incidens során. A légitársaság közölte, hogy vizsgálják az esetet - írta a Fox.

Elnézést kérünk az esetlegesen okozott kellemetlenségekért

- mondta a légitársaság szóvivője. 

Egyre több a gond ezekkel a gépekkel

Ahogy arról az Origo is több cikkben beszámolt, ehhez a géptípushoz köthető az elmúlt évek számos súlyos katasztrófája. Tegnap arról írtunk, hogy a United Airlines egyik Boeing gépe hétfőn felszállás közben elvesztette a fő futómű kerekét, de később biztonságosan leszállt Denverben. 

A Boeing repülőgépeinél felmerült gondokra különösen nagy figyelem irányul azóta, hogy idén januárban az egyik MAX típusú gépnek repülés közben kiszakadt az oldalpanelja. Azóta kiderült: az egykor mintaadónak tekintett vállalat súlyos, a gyártás minőségét érintő problémákkal küzd, melyek hatással lehetnek a repülésbiztonságra.

A katasztrófák után az egész világon felfüggesztették az érintett géptípus használatát. Később bebizonyosodott, hogy a Boeing felelős az átesésgátló rendszernél kimutatott hibáért. Ráadásul néhány évvel a történtek után újabb hibákat tártak fel a vállalatnál, melyek súlyos repülésbiztonsági kockázatokat rejtenek. 

Gyanakvásra ad okot az is, hogy kiderült: az elmúlt években, évtizedekben több munkatárs jelezte feletteseinek a gyártásnál tapasztalható gondokat, ám úgy tűnik, ezeket a jelzéseket ignorálták. 

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) közlése szerint át kell vizsgálni a Boeing 737 MAX repülőgépek oldalkormányait mozgató mechanikát. Az FAA szerint a 777-es típus szárnyán lévő üzemanyagtartály szellőzőnyílásához rögzített fémlemez földelés nélkül került felszerelésre, ez azt jelenti, hogy a statikus elektromosság felhalmozódhat, és tüzet vagy robbanást okozhat a repülőgép üzemanyagtartályaiban.

Egy egyelőre meg nem nevezett műszaki probléma miatt felszállás után nem sokkal visszafordult Amszterdamba egy Rio de Janeiróba tartó Boeing 777-es repülőgép júniusban is.

Májusban pedig egy Szingapúrba tartó Boeing 777-300ER típusú gép extrém turbulenciába került, 211 utassal a fedélzeten. Többen az utasok közül súlyos sérüléseket szenvedtek, egy utas pedig meghalt az incidens következtében.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről