Olimpia 2024: a holland strandröplabdacsapatban egy pedofil játszik

Vágólapra másolva!
Hatalmas botrányt okozott a nemzetközi sajtóban az, hogy egy szexuális erőszakért elítélt bűnöző is részt vesz az olimpián. Az idei év legnagyobb sporteseményének (Olimpia 2024) fényét ugyanis beárnyékolja, hogy az egyik holland strandröplabda páros egyik tagja alig pár éve szabadult a börtönből, ahol azért volt, mert megerőszakolt egy 12 éves kislányt. A férfi mellett kiállt a Holland Röplabda Szövetség, azonban sokan ennek ellenére sem tartják biztonságosnak azt, hogy a férfi kisgyerekek közelébe menjen.
Vágólapra másolva!

Steven van de Velde és partnere, Matthew Immers egyike volt annak a két Hollandia által delegált férficsapatnak, amely kvalifikálta magát a párizsi olimpia (Olimpia 2024) strandröplabda versenyére, azonban sportteljesítményüket beárnyékolja az, hogy Van de Velde múltjában van egy sötét folt. Ugyanis börtönben ült, méghozzá nem is akármiért, egy kiskorú lány megerőszakolásáért. 

Paris Olympics / 5 rings on Eiffel Tower, párizsi nyári olimpia, olimpia 2024
Olimpia 2024: beárnyékolja az olimpiát egy pedofil botrány
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP / The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri

Olimpia 2024: pedofil botrány

A most 29 éves Van de Velde 2014-ben az interneten ismerkedett meg egy 12 éves kislánnyal, majd nem sokkal később Amszterdamból Angliába utazott, ahol megerőszakolta a gyereket. Tettéért 2016-ban négy év börtönbüntetésre ítélte az angol bíróság és felkerült a szexuális bűnözők állandó nyilvántartására. 

Az ítélet után, a két ország között lévő egyesség alapján a férfit Hollandiába szállították, hogy ott töltse le a büntetését, végül 12 hónap letelte után kiengedték. 

A Holland Röplabda Szövetség szerint a férfi a szabadulása után professzionális segítséget kért a problémái megoldására és fokozatosan, 2017-ben tért vissza a sporthoz. 

Ismerjük Steven történtét

 – mondta Michel Everaert, a Nevobo – a Holland Röplabda Szövetség – vezérigazgatója.

Everaert elmondta, hogy a szövetség sokat beszélt a Holland Nemzeti Olimpiai Bizottság képviselőivel (NOC), a Nemzetközi Röplabda Szövetséggel (FIVB) és Van de Veldével, mielőtt visszatért a sportágba.

Állításuk szerint a szakértőik szerint gyakorlatilag nulla annak az esélye, hogy a férfi ismét elkövessen hasonló bűncselekményt, mint amiért elítélték. 

Steven, van, de, Velde, StevenvandeVelde, olimpia 2024
Steven van de Velde
Fotó: Photo by Pablo Morano/BSR Agency/Getty Images / Photo by Pablo Morano/BSR Agency/Getty Images

Azonban nem mindenki támogatja a sportoló visszatérését, Ju’Riese Colon, az US Center for SafeSport vezérigazgatója a nyilatkozatában kijelentette, hogy a szervezet 

mélyen aggódik amiatt, hogy bárki, akit kiskorúak szexuális zaklatásáért elítélnek, részt vehet a 2024-es olimpiai játékokon.

Azzal, hogy a világ minden tájáról érkező csapatok hamarosan Párizsban gyűlnek össze, köztük sok kiskorú sportoló is, ez azt a veszélyes üzenetet közvetíti, hogy az érmek és a pénz többet jelent a biztonságuknál. A sportban való részvétel kiváltság, nem jog – tette hozzá. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről