Orosz rakétákra lőhet egy európai uniós, NATO-ország; itt a bejelentés

Csasziv Jar, Ukrajna
Az ukrajnai Csasziv Jar egyik szétlőtt lakónegyede
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
A lengyel védelmi miniszter részletezte, hogy milyen feltételek mellett indítanak támadást Moszkva rakétái ellen. Ez az újabb fejlemény is mutatja, miért fontos Orbán Viktor békemissziója.
Vágólapra másolva!

Varsó nem lő le orosz rakétákat Ukrajna felett a NATO döntése nélkül – erről ír az ukrán sajtó. Lengyelország nem tesz eleget Kijev azon kérésének, hogy a Nyugat-Ukrajna felé tartó orosz rakétákat a teljes katonai szövetség döntése nélkül lőjék le – jelentette ki Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az év elején a Reutersnek adott interjúban jelentette ki, hogy a nyugati szövetségesek, köztük Lengyelország, közvetlenebbül is beavatkozhatnak Ukrajna védelmébe, például az orosz rakéták lelövésével.

A lengyel védelmi miniszter válaszul a lengyel rádiónak azt mondta, hogy

Lengyelország egyedül nem hozhat döntést ebben az ügyben, és ezt a döntést az egész NATO-nak jóvá kell hagynia. 

A politikus utalt az Egyesült Államok álláspontjára is, miszerint nem akarják kiélezni a konfliktust Oroszországgal. 

Lengyelország a minap kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá Ukrajnával – jelentette be hétfőn Donald Tusk lengyel kormányfő (aki elutasítja a békekötést) Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen. Fontosnak nevezte a megállapodás azon előírásait, amelyek az Ukrajna ellen irányuló, Lengyelországra is veszélyt jelenthető orosz légitámadások elhárításáról szólnak. 

Ennek megvalósítási mechanizmusain szakértők dolgoznak

– jegyezte meg Zelenszkij.

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Donald Tusk lengyel miniszterelnök által aláírt kétoldalú biztonsági szerződés értelmében Varsó ösztönözni fogja az ukrán állampolgárokat, hogy térjenek vissza hazájukba a szolgálatra a fegyveres erőkben és más biztonsági és védelmi erőkben - írta a Magyar Nemzet.

Ezért kiemelkedően fontos a békemisszió

A fent bemutatott fejlemények is jól mutatják, miért kell a béke, és miért fontos Orbán Viktor békemissziója. Kijev és Moszkva után a békemisszió harmadik állomásáról, Pekingből jelentkezett hétfőn Orbán Viktor a közösségi oldalán. Az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke a Facebookon rövid videót osztott meg a látogatásról.

Most ért véget a találkozó Hszi Csin-ping elnök úrral. A háborúban a végső szót persze a háborúzó felek mondják ki, de döntő befolyása van három világhatalomnak: Kínának, az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak. Ők is befolyásolják, hogy mikor lesz vége ennek a háborúnak"

– fogalmazott Orbán Viktor.

A pekingi látogatás után a NATO-csúcson folytatódott Orbán Viktor békemissziója. Ott többek között arra kérte Erdogan elnököt, hogy támogassa a béke érdekében tett erőfeszítéseinket.

Mint ismert, egy nappal azután, hogy Orbán Viktor átvette az uniós soros elnökséget, a békemissziója részeként máris Kijevben találkozott az ukrán elnökkel. Határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte múlt keddi kijevi látogatásán Volodimir Zelenszkijtől. Múlt pénteken pedig már Moszkvában egyeztetett a lehetséges béke feltételeiről Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A magyar kormányfő az elmúlt hetekben emellett tárgyalásokat folytatott Berlinben, Párizsban, Rómában és Brüsszelben is.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről