Ukrán bejelentés: bűnözőket toboroznak a börtönökből katonának

Fotó: Kaname Muto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Vágólapra másolva!
A Financial Times arról írt, hogy miután Ukrajna már idén májustól megkezdte a toborzási kampányát a börtönökben, nyár végétől akár már több ezer elítélt is kikerülhet a háborús frontra abban bízva, hogy az segítheti őket az újrakezdésben.
Vágólapra másolva!

Denisz Maljuszka ukrán igazságügy-miniszter információ szerint 

5196 börtönviselt nyújtott be kérelmet, ezek közül pedig 2872-et el is fogadtak így őket szabadon is engedték hogy részt vehessenek a katonai kiképzésben.

- írta meg a Mandiner. Hozzátette, miután befejezte az első csoport a két hónapos kiképzést azonnal mehetnek is a frontvonalakra.  

Mint ismert, rengeteg az ukrán halott a háborúban, nem látszik egyelőre hogy a nyugat-európai fegyverek tudnának segíteni megnyerni Zelenszkijéknek a háborút. A konfliktus kirobbanása óta több videó is készült már arról, hogy civileket rángatnak be az autókba és viszik az áldozatot harcolni katonaként. Többen pedig már soha nem térhetnek vissza a családjukhoz, így több módszert is igyekeznek bevetni az ukrán állampolgárok, hogy megmeneküljenek az erőszakos toborzást követő biztos haláltól. 

A katonai bizottságok alkalmazottai fizikai erőszakot alkalmaznak és törvénytelen intézkedéseket hajtanak végre. A kijevi tisztviselők gyakran megverik vagy elrabolják a sorkatonákat a mozgósítási kvóta teljesítése érdekében - írta áprilisban a Ria Novosti.

Ahogyan azt korábbi cikkünkben megírtuk, aaz elfogott ukrán katonák egy része már orosz állampolgárságér könyörögnek. Az Akhmat különleges erők parancsnoka a RIA Novosztyinak elmondta, hogy volt egy donbasszi születésű férfi, aki önként átállt az orosz hadsereghez és már megkapta az útlevelet is.

Vannak olyanok, akik hadifogolyként adták meg magukat. Ez a harcos, aki megkapta az Orosz Föderáció állampolgárságát, tavaly feladta magát, orosz állampolgárságot kért, és Putyinhoz fordult, hogy ne adja át a másik oldalnak. Több ilyen harcosunk is van, akik akkor állampolgárságot kértek. Hamarosan ők is az Orosz Föderáció állampolgárai lesznek

- mondta a tiszt.

Március közepén a Donyecki Népköztársaság vezetőjének tanácsadója, Yan Gagin pedig azt közölte a RIA Novosztyinak, hogy az ukrán fegyveres erők egyik katonája megadta magát Georgievka térségében.

Ajamu Baraka amerikai emberi jogi aktivista pedig a következőket írta az X-en:

"Az ukránok végre rájöttek, hogy az USA geostratégiai érdekei miatt - amelyeknek semmi közük hozzájuk - ágyútölteléknek szánták őket. Az eredmény tömeges megadás a frontvonalakon és a sorozás elől menekülő emberek"

Ukrajnában 2022. február 24. óta van hadiállapot, másnap Volodimir Zelenszkij aláírta az általános mozgósításról szóló rendeletet. A hadiállapot idejére a 18 és 60 év közötti férfiaknak tilos elhagyniuk az országot.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről