Egy hetet kapott egy gyilkos, hogy megválassza, milyen módszerrel végezzék ki

Vágólapra másolva!
A kettős gyilkossággal vádolt Freddie Eugene Owens egy hetet kapott, hogy megválassza a kivégzésének módját, ami vagy halálos injekció, vagy villamosszék, vagy pedig kivégző osztag által történhet.
Vágólapra másolva!

Dél-Karolina egykor arról volt híres, hogy nagyszámú kivégzést hajt végre. Az idővel ez azonban változott, egy évtizeden keresztül nem történt ilyen. Most azonban igen, szeptember 20-án  kettős gyilkosságért végzik Freddie Eugene Owens-t. Sok olyan állam, ahol ez a gyakorlat legális, évekig küzdött a halálos injekciók végrehajtásához szükséges gyógyszerek beszerzésével, miután a gyógyszergyárak tartózkodtak attól, hogy kapcsolatba hozzák őket a kivégzésekkel. Azonban egy új törvény már lehetővé teszi, hogy bizalmasan kezeljék a halálos injekciót szállítókat, így ismét folytathatják a kivégzéseket - számolt be a Mirror.

Owens, még 1997-ben Greenville-ben ölt meg két embert, és most három halálozási mód közül választhat, ezek a halálos injekció, a villamosszék, vagy pedig kivégző osztag által végrehajtott ítélet. 

Egy halálbüntetéssel foglalkozó nonprofit szervezet szerint az Egyesült Államokban 2010-ben Utah államban hajtották végre a legutolsó kivégző osztag általi halált.

A börtönigazgatónak most öt napja van arra, hogy megerősítse, hogy mindhárom kivégzési mód elérhető, és bebizonyítsa Owens ügyvédjeinek, hogy a halálos injekció megbízható. A 46 éves Owensnek ezután körülbelül egy hete lesz, hogy tájékoztassa az államot az általa preferált kivégzési módról – írja a Mirror US .

image

Ha nem választ a lehetőségek közül akkor alapesetben villamosszék általi halálra ítélik.

Dél-Karolina a halálos injekciók terén átállt a három gyógyszer keverékéből az egy összetevőjű, nyugtató pentobarbitálra, amely megfelel a szövetségi kivégzési protokolloknak.

Owensnek lehetősége van arra, hogy Henry McMaster republikánus kormányzótól kegyelmet kérjen és életfogytiglani börtönbüntetésre módosítsák ítéletét. 

Dél-Karolina kormányzója azonban soha nem adott kegyelmet a halálbüntetéseknél.  

Az állam legutóbbi kivégzésére 2011 májusában került sor.

Egy évtizedes jogalkotási vita után, - amelyek között szerepelt kivégzési módszerként a kivégző osztag és a pajzstörvény elfogadása, is -  Dél-Karolinában ismét visszaállították a halálbüntetést.

A kivégzések nem szándékos szüneteltetése miatt azonban csökkent a halálraítélt rabok száma Dél-Karolinában. 2011 elején 63 elítélt volt; jelenleg pedig 32 van.

Körülbelül 20 fogvatartottat távolítottak el a halálsorról, és a sikeres fellebbezéseket követően különböző börtönbüntetésre ítélték őket, míg mások természetes halált haltak. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!