Horror a német fesztiválon: válogatás nélkül gyilkolt a tömegben a terrorista - videó

Solingen, Németország, terrortámadás, késelés
Fotó: Thomas Banneyer
Vágólapra másolva!
Noha egyre inkább tisztul a kép a péntek esti németországi terrortámadással kapcsolatban, még mindig rengeteg a kérdés. Az ámokfutásban hárman haltak meg, és nyolcan súlyosan megsérültek, öt ember állapota továbbra is kritikus. A terrorista szökésben van, a támadás utáni káoszban minden bizonnyal elvegyült a tömegben, így tűnhetett el.
Vágólapra másolva!

Hárman haltak meg abban a terrortámadásban a németországi Solingenben, amelyet a szemtanúk leírása alapján egy arab külsejű férfi követett el.

Solingen, Németország, terrortámadás, késelés
Fotó: Northfoto/ Thomas Banneyer / Northfoto/ Thomas Banneyer

A támadásban másik nyolc ember sérült meg, a beszámolók szerint öt ember állapota kritikus, az ő életükért az orvosok a kórházban küzdenek.

Úgy tudni, egy nő és két férfi halt meg, akik Solingenből és a közeli Düsseldorfból származnak.

Nagyon sok minden azonban egyelőre nem lehet tudni. Még azt sem, hogy a terrorista az ámokfutása közben hogyan végzett az áldozataival, illetve sebesítette meg őket. Az biztosnak tűnik, hogy valamilyen szúróeszköz lehetett nála.

A támadó az ámokfutás után a jelenlegi információk szerint egész egyszerűen elvegyült a tömegben, így sikerült megszöknie. Hogy aztán hogyan menekült tovább, csak feltételezni lehet. Ezek szerint vagy biciklire ült, vagy autóba.

Ami biztos, hogy, ahogy a rendőrség fogalmaz, a támadót nagy erőkkel keresik, hajtóvadászat indult ellene.

A Bild értesülései szerint a támadó közvetlenül a színpad előtt csapott le, amelyet Solingen belvárosában, a Fronhof téren állítottak fel. 

Solingen, Németország, terrortámadás, késelés
Helyszínelők nyomok után kutatnak
Fotó: Northfoto/ Thomas Banneyer / Northfoto/ Thomas Banneyer

A színpadot kifejezetten a városi fesztiválra alakították ki, hogy az ott élő zenekarok léphessenek fel. Ez volt Solingen városának 650. születésnapja, amelyet pont a sokszínűség ünnepe mottóval reklámoztak.

A támadás után percekkel felfegyverzett kommandósok 40 speciális járművel érkeztek meg. Ezen a TikTok-ra feltöltött videón jól látszik, hogy mekkora erőkkel vonultak ki.

Egy másikon pedig, amelyet ide kattintva nézhet meg, az is látszik, hogy a levegőből egy helikopterrel is figyelték a történeseket. Egyrészt attól tarthattak, hogy újabb merénylet van készülőben, és persze keresték a merénylőt.

Ide kattintva pedig azokat a drámai pillanatokat nézheti meg, amikor annak a zenekarnak a vezetője jelenti be, hogy terrortámadás történt, amely pont a színpadon volt.

Solingen, Németország, terrortámadás, késelés
Fotó: Thomas Banneyer / Northfoto/ Thomas Banneyer

Közben lezárták az egyes utcai kereszteződéseket, és arra kérték a helyieket, hogy maradjanak otthonaikban, és kerüljék a városközpontot. Egy kávézóban pedig ideiglenes irányítóközpontot alakítottak ki.

Akkor még több ezren voltak az utcán. A beszámolók szerint a halálra rémült tömeg fegyelmezetten követte az utasításokat.

Az emberek döbbenten, de békésen tértek haza a térről"

- mondta Philipp Müller, a rendezvény egyik az egyik társszervezője.

Herbert Reul Észak-Rajna–Vesztfália belügyminisztere is azonnal a helyszínre ment.

Solingen, Németország, terrortámadás, késelés
Fotó: Northfoto/ Thomas Banneyer / Northfoto/ Thomas Banneyer

Nem akarom elhinni, amit itt látok. Ez borzalmas. A gondolataim az áldozatok és a sebesültek családjain járnak. Most csak annyit tehetünk, hogy imádkozunk"

- mondta.

Tim Kurzbach polgármester pedig ezt posztolta a város közösségi:

„Mindannyian meg vagyunk döbbenve, rémülettel és nagy szomorúsággal vagyunk tele. Mindannyian együtt akartuk megünnepelni városunk évfordulóját, és most halottakat és sérülteket kell gyászolnunk. 

Megszakad a szívem, hogy támadás érte városunkat. Könnyek szöknek a szemembe, ha azokra gondolok, akiket elvesztettünk. 

Imádkozom mindenkiért, akiknek még mindig az életéért küzdenek."

A szemtanúk keresése továbbra is folyik. Azokat keresik a rendőrök, akik a drámai események közvetlen közelében voltak, esetleg fotókat, vagy videókat is készítettek.

A város mintegy 80 000 látogatót várt a háromnapos fesztiválra, ahol a kegyetlen terrorista ámokfutásba kezdett.

Magyarországra nem erőltethetnek migránsokat

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón azt mondta: a kormány per útján szerezne pénzt az EU-tól Magyarország határainak védelmére. Továbbá azt is, hogy azokat a migránsokat, akiket Magyarországra kényszerítene az Európai Unió, tovább fogják küldeni, egyenesen Brüsszelig.

„Ha Brüsszel továbbra is egy olyan szabályozást akar kikényszeríteni Magyarországtól, amely nem teszi lehetővé a migránsok feltartóztatását a határon, akkor minden migránsnak fel fogjuk azt ajánlani a magyar határon, hogy az európai eljárásrend betartását követően önkéntesen és ingyenesen Brüsszelbe szállítjuk őket” – mondta a miniszter.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!