Vágólapra másolva!
117 évesen meghalt a spanyol Maria Branyas Morera, a világ legidősebb embere.
Vágólapra másolva!

117 éves korában meghalt a világ legidősebb embere, a spanyol Maria Branyas Morera, aki az Egyesült Államokban született, túlélte a két világháborút, a spanyol polgárháborút, az 1918-as influenzajárványt és a koronavírus járványt is.

Maria Branyas itthagyott minket. Úgy halt meg, ahogy akart: álmában, békésen és fájdalom nélkül 

- írta családja az X közösségi oldalon.

Az idős nő az elmúlt két évtizedben a Santa Maria del Tura idősek otthonában élt az északkelet-spanyolországi Olot városában. 

A Guiness Rekordok Könyvébe 2023 januárjában került be, miután a csúcstartó, a 118 éves francia apáca Lucile Randon meghalt.

Az amerikai Gerontológiai Kutatócsoport adatai szerint a spanyol nő halálával a japán Tomiko Itooka lett a világ legidősebb élő embere, aki 1908. május 23-án született.

A CBS szerint az idős asszony 2020-ban elkapta a covidot, de a saját szobájában átvészelte a betegséget. Legfiatalabb lánya, Rosa Moret egykor a genetikának tulajdonította anyja hosszú élettartamát. 

Soha sem került kórházba, egyetlen csontja sem tört el, és soha sem voltak fájdalmai 

- nyilatkozta a lánya 2023-ban egy katalán tévének. Branyas 2023 márciusában ünnepelte 116. születésnapját a spanyolországi Olot városában, a Santa Maria del Turában, barátai, rajongói és 78 éves lánya körében.

A Guinness szerint 1907. március 4-én született Kaliforniában, egy évvel azután, hogy szülei kivándoroltak az Egyesült Államokba. Branyas élete első néhány évét San Franciscóban töltötte. Nyolc évvel később a család úgy döntött, hogy visszatér Spanyolországba, ahol Katalóniában telepedtek le.

A Guinness-rekordok könyve szerint 1931-ben férjhez ment Joan Morethez, három gyermeke, 11 unokája és 13 dédunokája született.

A valaha élt legidősebb igazolt személy Jeanne Louise Calment, egy francia nő volt, aki 1997-ben halt meg, 122 éves és 164 napos korában - írja  a The Guardian. 

A peruiak szerint náluk él a világ legidősebb embere. Nemrég beszámoltunk róla, hogy egy perui minisztérium hivatalosan is kérvényezte, hogy Marcelino Abadot, a 124 éves férfit hivatalosan is elismerjék a világ legidősebb embereként.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!