Sokkoló felvétel, hegymászók mellett tört ki egy indonéziai vulkán - videó

Vágólapra másolva!
Félelmetes felvételek kerültek elő arról, amint augusztus elején túrázók elérik a Dukono-hegy peremét, majd rémülten rohannak le a meredek lejtőkön, miközben a kráter hatalmas, sötét gáz- és füstcsóvákat lövellt ki.
Vágólapra másolva!

Kitört egy vulkán Indonéziában a hónap elején, amiről videó is készült. A rémisztő felvételeken jól látni, amint hegymászók elérik a Dukono-hegy peremét, majd az életükért küzdve rohannak le a meredek lejtőkön, miközben a kráter hatalmas, sötét gáz- és füstcsóvákat lövellt ki - írja a The Telegraph.

A videót állítólag a kormány drónja rögzítette a hónap elején, amin jól látszik, hogy egy kiránduló sem sérült meg. 

A helyi média beszámolói szerint 

a csoport figyelmen kívül hagyta a Halmahera szigeten található veszélyes zónába való belépési tilalmat.

A ritkán lakott szigeten két aktív vulkán található – a Dukono az északi és a Mount Ibu az északnyugati parton. Az indonéz katasztrófavédelmi hivatal figyelmeztetést adott ki, kérték, hogy a megnövekedett számú vulkánkitörések miatt senki ne mássza meg a Dukono-hegyet.

Azt tanácsoljuk az embereknek, hogy ne menjenek a Dukono-hegy közelébe, mivel a vulkán jelenleg is aktív

- mondta Priatin Hadi Wijaya, a Vulkanológiai és Geológiai Katasztrófaelhárítási Központ vezetője. Priatin közölte, hogy a vulkán jelenleg kettes szintű riasztás alatt áll, ami azt jelenti, hogy a hatóságok megtiltották a belépést a kráter 3 kilométeres körzetében lévő területre.

A 120 aktív vulkánnal rendelkező Indonézia a „Tűzgyűrű” mentén helyezkedik el.

 Ez a neve az óceán partjainál futó hatalmas sávnak, melyben sok működő és szunnyadó vulkán található. Ebben a tenger alatti térségben különösen sok, változó mélységű és elmozdulású földrengés zajlik.

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, májusban a Ruang szigeten tört ki egy vulkán a szigettel megegyező nevű hegyen. A szigetről több ezer embert evakuáltak, mivel nagy volt a veszélye annak, hogy a hegy belecsúszik az óceánba és cunamit okoz. A kitörés miatt több repülőteret is le kellett zárni, a hamut Malajziáig fújta a szél.

Nemrég arról írtunk, hogy kitört egy vulkán Izlandon is. A helyi rendőrség szükségállapotot hirdetett. Az érintett területen élőket elkezdték evakuálni. Új-Zélandon szintén szintén kitört egy vulkán, a térségben több légijáratot töröltek. Júliusban pedig az Etna tört ki újra.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!