Matracon próbált menekülni egy férfi az áradás elől Georgiában - videó

Helene, hurrikán, Florida, St. Petersburg
Egy felborult csónak a floridai St. Petersburgnál, 2024. szeptember 26-án
Fotó: JOE RAEDLE / Getty Images via AFP
Vágólapra másolva!
Ahogy arról korábban beszámoltunk, csütörtökön lecsapott a Helen hurrikán Floridára, a vihar történelmi pusztítást okozhat az államban. Már Georgia is víz alatt van, a közösségi média oldalakra felkerült videókon látható, hogy már a házakat is elárasztotta a víz és csónakkal, matracon menekülnek az emberek.
Vágólapra másolva!

Amint azt megírtuk, négyes fokozatú hurrikánná erősödve közelítette meg Florida északnyugati tengerpartját a Helene vihar csütörtökön, a helyi hatóságok súlyos károk lehetőségére, és életveszélyes helyzetre figyelmeztették a lakosságot. Az előrejelzések szerinti események bekövetkeztek, 

a Helene viharzónája súlyos esőzésekkel, és hurrikán erejű széllökésekkel megérkeztek Georgiába is.

"A Helene poszttrópusi ciklonná gyengült, ahogy pénteken végigsöpört délkeleten, de a vihar még mindig elegendő erővel rendelkezett ahhoz, hogy történelmi áradásokat okozzon több államban."

Helene, hurrikán, Florida, St. Petersburg
Egy felborult csónak a floridai  St. Petersburgnál, 2024. szeptember 26-án
Fotó: JOE RAEDLE / Getty Images via AFP / JOE RAEDLE / Getty Images via AFP

A halálos áldozatok száma 39, és több millió háztartásban áramkimaradás volt

 - írja a USA Today

A Helene csütörtökön a floridai Perry közelében 225 kilométer/óra erősségű volt. Ez az első ismert négyes kategóriájú vihar Florida Big Bend régiójában a feljegyzések 1851-es kezdete óta. 

A házak megteltek vízzel, a csónakok felborultak, a víz több méter mély.

 Steinhatchee-ben, egy tengerparti városban, alig néhány mérföldre attól, ahol a Helene partot ért egy pár golfkocsival hajtott át a törmeléken és a kidöntött fák körül, teljesen elszörnyedtek a látottaktól, a kár óriási. A közösségi oldalakra számtalan videó került fel az esőzésekről, a károkról és az áradásról. Az egyik videón látható, amint egy férfi egy felfújható matracon menekül a házából, néhány bőröndnyi ruhával. 

Az Egyesült Államok parti őrsége korábban kimentett egy férfit és kutyáját, amikor hajójukkal bajba jutottak a vízen a közeledő Helene miatt Sanibel-szigetétől mintegy 40 kilométerre. „A parti őrség legénysége reagált a hajós segélyhívására, és a férfi tartózkodási helyére sietett” - közölték a hatóságok. 

Sikeres mentési kísérletet hajtottak végre, és az ismeretlen tengerészt és kutyáját sikerült megmenteni és a szárazföldre szállítani.

A hatóságok nem közölték, hogy a férfi miért volt kint az óceánon, miközben a térségben már kiadták a kishajókra vonatkozó figyelmeztetést és a hurrikánriadót. 

Legalább 20 floridai megyében kötelező evakuálás van érvényben.

A Tallahassee-i Nemzeti Meteorológiai Szolgálat 6 méteres hullámokat prognosztizált, és arra figyelmeztetett, hogy ezek különösen „katasztrófálisak és életveszélyesek” lehetnek a floridai Apalachee-öbölben.  A National Hurricane Center arra figyelmeztetett, hogy Észak-Karolina nagy részén hosszan tartó áramkimaradások, és áradások lehetnek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!