Drámai változásra számít a Fehér Ház a háborúval kapcsolatban

US-MINUTEMANN III-LAUNCH, interkontinentális ballisztikus rakéta
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
A Fehér Ház szerint "drámai eszkaláció" lenne az Irán részéről Oroszország számára nyújtott támogatásban, ha az ballisztikus rakéták szállítására is kiterjedne - ezt az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője közölte szombaton, reagálva azokra a sajtóhírekre, miszerint ez a szállítás megtörtént.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnöki hivatal a közleményen kívül hivatalosan nem erősítette meg az amerikai médiában megjelent értesülést, amely hivatalos forrásokra hivatkozva jelent meg hírszerzési jelentések alapján a ballisztikus rakéták oroszországi szállításával kapcsolatban, magában foglalva azt is, hogy az eszközöket az Ukrajna ellen vívott háborúban vetnék be.

interkontinentális ballisztikus rakéta
Képünk illusztráció
Fotó: AFP

Sean Sewitt nemzetbiztonsági szóvivő szerint az Oroszország és Irán közötti partnerség veszélyezteti Európa biztonságát, valamint aláhúzza azt, hogy Irán destabilizáló hatása túlnyúlik a Közel-Keleten, és az egész világot érinti.

Irán állandó ENSZ-képviselete közleményben reagált a megjelentekre. Eszerint,

Irán embertelennek tartja a konfliktusban részes feleket katonai segítséggel ellátni, ami csak növekvő emberi áldozathoz, az infrastruktúrában esett kárhoz és a tűzszüneti tárgyalásoktól való távolodáshoz vezet". Hozzáteszi, hogy Teherán ezért sürget minden országot, hogy állítsa le a fegyverszállításokat a háborúban állók számára.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!