Egy ember meghalt, heten eltűntek a csehországi áradásban

Vágólapra másolva!
Halálos áldozata is van már a csehországi áradásoknak, az eltűnt személyek száma hétre emelkedett, a hatóságok számos helyen katasztrófahelyzetet hirdettek, a lakosok mentésében esetenként katonai helikopterek is részt vesznek helyi médiajelentések szerint.
Vágólapra másolva!

Egy ember belefulladt a Krasovka folyóba az észak-morvaországi Bruntal térségében, és a rendőrség már hét eltűnt személyt tart nyilván az árvízzel összefüggésben – tájékoztatta a rendőrség főparancsnoka, Martin Vondrasek hétfőn a CRo (Český rozhlas) cseh rádióállomást. A rendőrség a hét végén még négy olyan személyt tartott eltűntként nyilván, akit elsodort az árvíz.

Az árvíz- és belvíz sújtotta területeken továbbra is feszült a helyzet országszerte, nem látszanak az enyhülés jelei. Sok helyen a vízszint még mindig emelkedik. 

Az Elbán további árvízvédelmi művek épülnek. A hatóságok országszerte mintegy 100 helyen hirdették ki a legmagasabb szintű árvízvédelmi figyelmeztetést. A legsúlyosabb helyzet két északkeleti régióban alakult ki, ahol az elmúlt napok legnagyobb esőzései voltak, köztük a lengyel határhoz közeli Jeszenik-hegységben. Hétfőn az egész országban további esőzésekre lehet számítani, amelyek a déli régiókban hevesek is lehetnek.

Floods in the Czech Republic
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Az évek óta legsúlyosabb viharokban több település, például a Jeszenik-hegységben fekvő Jeseník és a lengyel határon fekvő Krnov került víz alá. Jeseníkben a mentőszolgálatnak több száz embert kellett csónakokkal és katonai helikopterekkel kimentenie. A víz levonulása után több helyen földcsuszamlások kockázatával is kell számolni.

A Morva folyón az árhullám elérte a Prágától csaknem 200 kilométerre keletre fekvő Litovel városát, ahol egész utcák kerültek víz alá - jelentette a CTK hírügynökség. Az alig 10 ezer lakosú kisváros hatóságai felhívást intéztek a lakossághoz, hogy ne akadályozzák a mentőszolgálat munkáját. 

Arra számítunk, hogy a folyó vízszintje a következő órákban tovább emelkedik”

 – figyelmeztetett a polgármester a közösségi médiában.

A vízszint sok más helyen is emelkedett. Az észak-csehországi Frydlant város környékén veszélyhelyzetet hirdettek. Az Elba menti Hradec Kralove településen a legmagasabb árvízvédelmi készültségi szintet léptették életb. A szászországi határhoz közeli Usti nad Labemben a nap folyamán további árvízvédelmi gátakat kellett felállítani a központ és Strekov városrész védelmére. Az Elba várhatóan szerdán tetőzik a városnál, mintegy 7,65 méteres magasságnál.

Floods in the Czech Republic
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Most az életek megmentésére kell összpontosítanunk” 

– jelentette ki Petr Fiala miniszterelnök vasárnap a cseh közszolgálati televízióban.

A legrosszabb még nincs mögöttünk"

– figyelmeztetett. Kormánya hétfőn ül össze, hogy felmérje a károkat.

Petr Pavel elnök optimistább hangot ütött meg, mondván: „nyilvánvaló, hogy megtanultuk a leckét az előző válságból”.

Az 1997-es morvaországi árvízkatasztrófa szimbólumává vált Troubky településen eddig nem voltak komolyabb problémák, a Becva egyelőre nem lépett ki a medréből. Az 1997-es árvízben itt kilenc ember halt meg és 150 ház pusztult el.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!