Egyre több a becsületgyilkosság Hollandiában

Vágólapra másolva!
Hollandiában a rendőrség egyre több olyan bűntényről szerez tudomást, amelyekben az indíték a család "becsületének" vélt megsértése, és az áldozatok szinte minden esetben nők - írta pénteken a NOS napilap.
Vágólapra másolva!

Tavaly a rendőrség 619 olyan bűnesetet regisztrált, amelyek ahhoz kapcsolódtak, hogy egy család vagy közösség becsületét „megsértették” és azt az elkövetők szerint azt erőszakos módon lehetett csak „helyreállítani”. A rendőrségi adatok szerint tíz évvel ezelőtt 460 ilyen jellegű eset történt.

Nagyon ritka, hogy férfiak esnek áldozatul az ilyen típusú bűncselekményeknek, az ilyen esetek akkor fordulnak elő, ha egy férfi szexuális irányultságával vagy életmódjával „megsértette” a család becsületét, vagy a közösség elveit.

A tavalyi esetek csaknem kétharmada fenyegetéssel vagy bántalmazással járt. Előfordult, szexuális visszaélés és kényszerházasság is, négy nőt pedig megöltek.

illegális migráció, migráns
Fotó:  Alessandro Serranò / AFP

A becsületbűntények gyakran a migráns közösségekben fordulnak elő

A rendőrség szerint a szíriaik a holland társadalomba történő integrációja során nem fordítanak elég figyelmet az ilyen típusú erőszakra, bár az országban külön kormányzati szerv (LEC) jött létre az ilyen típusú bűncselekmények kutatására és megelőzésére.

Az, hogy a szíriaiak gyakrabban érintettek a "becsületbeli ügyekben" az utóbbi években beáramló menekülteknek köszönhető

– teszi hozzá a napilap. 

Jelenleg több mint 150 ezer szíriai él Hollandiában. E csoport felülreprezentáltsága a "becsületbűntények" elkövetésében aggasztja a rendőrséget. 

Egyértelművé kell tenni az újonnan érkezők számára, hogy Hollandiában a párválasztás az egyén joga

– jelentette ki Wilfred Janmaat, a LEC vezetője.

Migránsok a korlátnak dőlve a menedékkérők központi befogadóközpontjában Bajorországban.
Fotó: Daniel Löb / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a becsületbűntények akkor fordulnak elő, amikor a bevándorló nők egy nyugat-európai országba nagyobb mozgásszabadságot szeretnének, egyes esetekben el akarnak válni a férjüktől.

A férfiak többször státuszvesztéssel néznek szembe, ha már nem ők a család fenntartói. A háborús traumák mindezek tetejébe jönnek

– mondta Janine Janssen, a LEC kutatója. Hozzátette azonban, hogy a háborús erőszak elszenvedése gyakran deprimált állapothoz vezet, ami csökkenti a készséget arra, hogy az egyén erőszakot kövessen el. 

Janine Janssen szerint a becsületre hivatkozva elkövetett erőszak nem csak az iszlám kultúrákban fordul elő.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy megölt egy keresztény férfit egy szíriai muszlim Németországban, mert félt, hogy áttéríti húgát. A becsületgyilkosság során akkor ölnek meg egy családtagot, ha megsértette a család becsületét, a közösség vagy a hit elveit.

Júniusban arról is beszámoltunk, hogy egy pakisztáni házaspár megölte a lányukat, mert az nem akart kényszerházasságot kötni.

Arról is írtunk, hogy rekordot döntenek a migránsok általi bűncselekmények.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!