Lengyelország hatalmas összeget különített el az árvízkárosultak támogatására

Vágólapra másolva!
Lengyelország 1 milliárd zlotyit (92 milliárd forint) különített el az árvízkárosultak támogatására - jelentette be hétfőn Donald Tusk lengyel miniszterelnök sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszterhez fordultam, s jelenleg sikerült 1 milliárd zlotyi tartalékot biztosítani az árvíz sújtotta helységek és emberek szükségleteinek fedezésére. A pénzügyminiszter az elvárásainkkal összhangban arról biztosított, hogy nem lesz forráshiány, ami a közvetlen és hosszútávú segítséget illeti 

- húzta alá a kormányfő.

Tusk, akinek kabinetje rendkívüli ülést tartott hétfőn reggel, katasztrófahelyzetet hirdetett az árvízek sújtotta Sziléziai, Alsó-sziléziai és Opolei vajdaság egyes részein, és az Európai Unióhoz fordul segítségért. 

A rendkívüli jogrend egyelőre 30 napig lesz érvényben.

Lengyelország délnyugati részein jelentős áradások voltak a hétvégén, károkat okozva épületekben, hidakban, utakban és az infrastruktúra egyéb létesítményeiben. Hétfőre virradóra mintegy 2600 embert kellett kimenekíteni Wladyslaw Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter szerint.

Az árhullámok ugyan több helyen is visszahúzódtak, de nyomukban sár és törmelék borította utcák maradtak hátra, az érintett térségekben hétfőn az iskolák és irodák zárva tartottak.

A mentési és árvízvédelmi munkálatokban a tűzoltóság és rendőrség mellett a hadsereg alakulatai is részt vesznek. Ivóvizet és élelmet teherautókkal juttatnak el a hatóságok a régióba.

Jacek Dobrzynski belügyi szóvivő hétfőn a wp.pl hírportálnak nyilatkozva halálos áldozatokról is beszámolt. 

Már most vannak értesüléseink négy halottról, de nem tudom kijelenteni, hogy az árvíz lenne az oka mindegyik halálesetnek

- tette hozzá.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a heves esőzések és áradások miatt kritikus helyzet alakult ki számos ausztriai, csehországi és lengyelországi régióban is, Ausztriában eltűnt egy egész autópálya is.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf arról számolt be, hogy a Magyar Honvédség felkészült - a vízügy igényei szerint ezer katona azonnal bevethető az árvízi védekezésben, 24 órán belül pedig további 4000 mozgósítható.

A hazai árvízveszélyről íródott összes cikkünket megtalálja az Árvízveszély Magyarországon dossziénkban, a percről-percre tudósításunkat a legfrissebb fejleményekről pedig itt olvashatja.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!